Стойчо Стойчев: Ключът за управление с мандат на ГЕРБ е в ръцете на Нинова

Вариантите са два. Единият е експертно правителство без Бойко Борисов в него, с лице, което е консенсусно, за да събере много парламентарни групи и отделни депутати. Ключът към едно такова управление е в ръцете на Корнелия Нинова и нейните персонални стратегии за оцеляване на председателския пост. Това може да стане с мандата на ГЕРБ. На тези избори се видя, че големия проблем на Корнелия Нинова не е нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов, а Румен Радев. Той ерозира електорално БСП, така че е важно тя как ще реагира в тази ситуация.

Това коментира в ефира на Нова тв Стойчо Стойчев.

Нинова се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото ще успеят да формират някакво управление или пък тези, които са анти, посочи той.

В момента обществото и съответно партиите са разделени на две – за ГЕРБ и анти ГЕРБ. Това е в резултат на четиригодишната война между Борисов и Радев. Сега коалиционните варианти са абсолютно провалени и сега сблъсъка ще е или ние, или вие. Въпреки това, аз не вярвам в рамките на година да има нови избори, защото ако сега се тръгне към този вариант, значи да има избори през лятото. Никой не го прави, защото активните хора не са в града, за да гласуват. Така бихме получили силно изкривен резултат. Никой не би рискувал. А пък избори две в едно през есента – означава една партия лидер да вземе всички ключови постове в държавата. Това е нещо, което никой не иска да допусне, обясни Стойчев. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина, допълни той.