Защо всички започнаха да добавят лимон към кафето си, макар и да звучи странно, но върши чудеса за тялото

Гастрономическата мода по същия начин се подчинява на правилото: всичко ново е добре забравено старо. Беше изненадващо да чуя от приятели, че любимото им кафене сега сервира  със свеж лимонов сок или парче лимон. Кафе с лимон нова тенденция ли е?

Насърчава загубата на тегло, тонизира кожата и какво ли не. Да чуя това беше невероятно, защото баба ми, доколкото си спомням, през целия си живот пиеше кафе с лимон . Тя също е опитен диетолог. Мислейки, че тези два факта просто не могат да бъдат несвързани, реших да я попитам за съвет. Нейният отговор ме изуми!

Лимонено кафе: добро или лошо?

Лидия Лаврентиевна е на 83 години и беше много изненадана, че моите приятели доскоро никога не са опитвали кафе с лимонов сок . Ето какво каза тя за тези две храни и как те влияят на тялото.

Как кафето влияе на здравето

Бизнесът с кафе е един от най-големите в света. Дори се нарича черното злато. Британската асоциация за кафе е изчислила, че всеки ден в света се консумират около два милиарда чаши!

През историята на употребата му е имало много изследвания, доказващи както неговите ползи, така и вредата. В резултат на това науката беше склонна да вярва, че две чаши кафе на ден имат положителен ефект върху организма, но три до пет чаши причиняват пристрастяване към кафето и водят до сериозни проблеми.

Пиенето на тонизираща напитка в умерени количества може значително да намали риска от чернодробни заболявания. Сред тях са цироза и фиброза. Ще бъдете изненадани, но кафето е естествен абсорбент и върши добра работа за прочистване на организма от токсини .

Южнокорейски проучвания показват, че кафето също почиства артериите и предотвратява инфарктите. В научния проект участваха 25 000 мъже и жени.

Как лимонът влияе на здравето

Високото съдържание на витамин С прави лимона истинска знаменитост в борбата срещу вирусни заболявания!  Големият дял от домашната имунитетна поддръжка съдържа този плод.

Лимонът е богат на естествени антиоксиданти, които изчистват свободните радикали. На метаболитно ниво той разгражда холестерола и също така насърчава образуването на серотонин (хормон на щастието) от триптофан.

Как кафето с лимон влияе на тялото

Според Лидия Лаврентиевна и двата продукта са добри поотделно. Факт е, че използването им заедно не предоставя никакви допълнителни ползи. И дори обратното: ензимите, съдържащи се в лимона, умират от високата температура на напитката. Като всеки витамин при 40 градуса и повече.

От гледна точка на полезността би било логично да се пие кафе и да се хапне лимон. Когато попитах защо баба ми добавя парче към горещото кафе, тя отговори: „Просто е вкусно!“.

Така че не бива да очаквате някакъв чудотворен ефект от подобна комбинация. Пиенето на кафе обаче всъщност може да подобри метаболизма ви и дори да повлияе на фигурата ви! Само трябва да помните да го пиете с вода, за да не дехидратирате тялото. В крайна сметка кафето се счита за диуретик. Споделете тази статия с тези, които все още не знаят дали е здравословно или вредно да пият кафе с лимон .