От НОЩ препоръчват: Ето за какви симптоми да се наблюдавате, ако се ваксинирате с Astra Zeneca

След противоречивите данни, разследвания и забрани в ред страни, ваксината на Astra Zeneca все пак ще продължава да се прилага у нас. Все пак хората трябва да имат едно наум и ваксинираните с Оксфордската ваксина (както още я наричат) трябва да се следят за евентуални симптоми на реакция .

Това съобщи изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

„Препоръчваме да има наблюдение за симптоми като задух, подуване на долни крайници, главоболие, размазано виждане, болки в корема. Ако някой ваксиниран ги изпита, нека да се консултира и да се предприемат бързо действия“, посочи Кирилов.

Експертите от ЕМА не препоръчват специфична профилактика на вече ваксинирани лица, стана ясно още на брифинга. Днес Кирилов отново припомни вчерашното решение на ЕМА след сигнал за много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с нисък брой на тромбоцити. Тези състояния се регистрирани до 20 дни след ваксинация.

„Това са много редки нежалени реакции, които се наблюдават след приложение на ваксина. Две специфични състояния могат да се развият – тромбоза на мозъчните венозни синуси, за които има регистрирани 62 случая и тромбоза на вена в коремната област – 24 случая. Това са отчетени случаи от над 2,5 милиона имунизирани или такива нежелани реакции за сигнализирани при 3 на 1 милион ваксинирани лица. Анализът е направен от над 25 водещи експерти от различни медицински специалности. Подчертавам, че изключително рядко се наблюдава. Не може категорично да се потвърди връзката, но експертите на ЕМА предупреждават, че такава е възможна“, посочи Кирилов.

Такъв анализ за безопасността ще се направи за всички ваксини и при промяна в информацията за препаратите, ще се взима отношение.

„Предоставяме ви 100% от информацията за ваксините, не се опитваме да плашим хората и не крием нищо. Хората с поставена ваксина на AstraZeneka, нека да не се притесняват. Няма повод за притеснение, минали са повече от две седмици след поставянето, минало е времето, в което са регистрирани тези редки усложнения. Почти не може да бъде доказана такава връзка“, коментира здравният министър.

Ангелов допълни, че е нормално да се правят постмаркетингови проучвания на един продукт и всяка една нежелана реакция се докладва и се разширява продуктовата характеристика на медикамента.

„И най-безобидния медикамент има в листовката си вписани нежелани симптоми. Това не е повод за паника. Ако има опасност за здравето на хората ние веднага ще изтеглим продукта от пазара“, каза още Ангелов.

Той допълни, че личните лекари вече разполагат с РНК ваксини, така че могат да ги предложат на своите пациенти, които не са показани за имунизация с „АстраЗенека”

Имунизационният процес не спира. 14 000 души са ваксинирани вчера. До края на април се очаква да пристигнат и първите количества от допълнителните над 1.4 млн. дози на „Пфайзер”, договорени от премиера, допълни проф. Ангелов.

Припомняме, че вчера България препоръча внимателна употреба на АстраЗенека при жени под 60-годишна възраст.

Продължава предварителния преглед на данни на три нови ваксини – Novavax, Curevac и руската ваксина на института Галилея, очакват се данни от фазите на изпитване. Продължават и предварителните консултации с китайската ваксина.

„Провеждат се консултации за проучванията, които производителите трябва да правят за ефективността на ваксините спрямо новите щамове и е ангажимент на всички производители да извършват такива проучвания. Още те са длъжни да предоставят периодични доклади за безопасност. Така системата позволява рано да се идентифицират рискове“, допълни Кирилов.

Относно поставянето на втора доза на АstraZeneca на жени под 60 години, здравният министър коментира, че ще се даде максимално голям срок, в който да бъде взето и решение на ЕМА. Към момента не се препоръчва да се слага втора доза от различна на първата ваксина.