В прокълнатия блок: Озверял съсед застреля майка и син заради торба с боклук през 2007 г.

Георги Бажлеков убил Радка Генова и Евгени Димитров и невъзмутимо премел апартамента си в очакване на полицаите

Датата е 14 август 2007-а. В късните часове на първия етаж на бл. 107 в пловдивския квартал „Тракия“ се чува изстрел, след това писъци. Настъпва гробно мълчание. Съсед подава сигнал на тел. 166. След минути жилищната кооперация е обградена от полиция. Униформените откриват два трупа – на майка и син.

До 1998 година Георги Бажлеков живял във.Велинград със семейството си, след което се развел. Две години по-късно, през 2000 година, се преместил да живее в апартамент в блок 107 на пловдивския квартал „Тракия“.

Георги Бажлеков 

Георги Бажлеков бил заядлив, избухлив, раздразнителен. Често имало случаи на побоища и скандали между него и съпругата му. През 1993-1994-а си закупил самоделно оръжие, без да има надлежно разрешение за това, като неведнъж бил стрелял с него. След преместването си в града под тепетата Георги Бажлеков не желаел и не поддържал никакви контакти със семейството си. Живял на първия етаж в блока. Негови съседи били 51-годишната Радка Генова – администраторка във Втора хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ и 27-годишният <210> син Евгени Димитров, стажант стоматолог в същата болница. Те поддържали добри отношения със съседите си с изключение на Бажлеков, с когото не се разбирали. През седемте години, в които съжителствали в един и същи блок, в един и същи вход и на един етаж, те често се карали, възниквали остри и шумни скандали,  но не се е стигало до някакъв сериозен конфликт.

Кулминацията на разправиите помежду им настъпила на 14 август 2007 година. Радка Генова често си оставяла торбичката с боклук между входната врата на нейния апартамент и тази на Бажлеков. На сутринта, тръгвайки за работа, я вземала и я хвърляла в контейнера. Този й навик и начин на действие много дразнел сприхавия 61-годишен съсед. Във фаталния ден Бажлеков излязъл около 10 часа сутринта и видял, че торбичката с боклук на Генова е поставена на площадката между двата апартамента. Ядосал се, но продължил по пътя си. Прибрал се 9 часа по-късно същия ден, към 19 часа, и побеснял. Причината – отново заварил торбичката с боклук на същото място. Генова не я била изхвърлила. Разярен, Бажлеков позвънил на вратата на апартамента на съседите си. Вратата отворила Радка. Последвал пореден луд скандал на висок тон, размяна на обиди и остри реплики. След караницата блокът утихнал.

Малко преди 22 часа се прибрал Евгени. Майка му Радка му разказала, че Бажлеков я е тормозил за пореден път заради торба с боклук. Синът се ядосал, че съседът се е появил да прави скандали, и то докато отсъства. Отишъл и позвънил на вратата на Бажлеков. Изчакал няколко секунди да му отворят. Вместо разговор обаче, последвала трагедия. Сприхавият съсед отворил вратата и веднага стрелял с притежаваното от него самоделно оръжие. Евгени Димитров бил улучен в лицето, под лявото око, и се строполил на земята. Радка излязла да види какво се случило и изпаднала в шок, виждайки безжизненото тяло на сина си. Писъците й притеснили Бажлеков, който започнал да я удря безмилостно с оръжието, докато съвсем не притихне.

Съседи чули шума от изстрела, както и последвалите писъци на жена, които в рамките на 30 секунди замлъкнали, и настъпила тишина. Съсед с фамилия Иванов бил на терасата на апартамента си по това време. Останал минута-две, след като чул изстрела, но не видял никой да излиза от вход на блока. Обадил се на тел. 166 в 22.15 часа, след което се върнал на терасата и продължил да наблюдава съседния вход „Г“.

Мъж с фамилия Лазаров, който живеел на втория етаж,  също чул изстрел и писъци. Слязъл към първия етаж и видял Георги Бажлеков да мете с метла коридора на апартамента си. Попитал го какво е направил, той отговорил – „Ще й … майката …“. След минута на адреса пристигнал автопатрул от Пето районно полицейско управление в Пловдив. Те заварили два трупа – в коридора на апартамента й лежала Радка, а пред вратата –  нейният син Евгени. Полицаите попитали Бажлеков какво се е случило. Отговорът му ги стъписал – „Аз ги убих, ще говоря където трябва и пред когото трябва“. Служителите на реда му поставили белезници, повикали подкрепление и оградили с ленти мястото на двойното убийство. Последвали огледи, събиране на веществени доказателства, експертизи и т.н.

Бажлеков признава фактите. Привлечен е като обвиняем за две убийства. Първото заседание по делото срещу него се провежда на 1 февруари следващата година. Тогава са призовани трима свидетели и 10 вещи лица. Два месеца по-късно Пловдивският окръжен съд се произнесе с решение – 20 години затвор за Георги Бажлеков при първоначален „усилено строг“ режим.

На 20 февруари 2010 година присъдата от 20 години за двойното убийство е потвърдена и от Върховния касационен съд. Бажлеков е признат за виновен и в това, че през 1993 г. в град Велинград е придобил чрез покупко-продажба и държал до фаталната дата самоделно огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение.

Двойният убиец е осъден и да заплати на близките на пострадалите сумата от общо 130 000 лв. за причинените им от деянието неимуществени вреди.

Кметът Славчо Атанасов заръчва молебен

На 18 август 2007 година, четири дни след убийството на Радка и Евгени, пред блок 107 в „Тракия“ пловдивският митрополит Николай отслужва молебен с водосвет и молитви за прогонване на злите сили. До онзи момент в същия вход „Г“ на сградата само за период от 6 години са се самоубили трима души, а от покрива на съседен вход е скочил тийнейджър.

„Аз съм вярващ човек и съм убеден, че на това място има натрупани отрицателни енергии. Затова поканих митрополит Николай да отслужи молебена“, заяви тогавашният кмет на района Славчо Атанасов.