Смъртоносно и изключително опасно! Обърнете внимание на 6-те ранни признаци на тромбоза

Кръвните съсиреци са хубаво нещо. Ако се нараним, те са тези, които помагат на кръвта да се съсири, така че кървенето да спре.

Но понякога се образуват кръвни съсиреци, чийто външен вид е нежелан и може да създаде здравословни проблеми и дори заплаха за живота.

Опасност от тромбоза

„Когато се образуват кръвни съсиреци в системата на дълбоките вени, те могат да бъдат болезнени и много опасни“, казва Луис Наваро от Ню Йорк.

Образуването на такива съсиреци се нарича дълбока венозна тромбоза. Кръвните съсиреци приличат на бетонни блокове, които блокират пътя за кръвопотока: създават задръствания в кръвоносната система и не позволяват на кръвта да достигне до желаните органи.

Ситуацията може да бъде допълнително усложнена, ако в белите дробове има кръвен съсирек. Това се нарича белодробна емболия и пречи на жизнените органи да получат необходимия кислород. Може дори да доведе до смърт. Ето защо е необходимо да се запознаете с някои признаци, на които хората често не обръщат внимание, въпреки че те могат да ни предупредят за риска от тромбоза.

Оток на един от крайниците

Подутият крак или ръка е ясен сигнал за дълбока венозна тромбоза. Кръвният съсирек блокира кръвообращението в крайниците и това води до подуване, дължащо се на застояла течност. Така че, ако имате подуване на крайниците и особено ако е придружено от болка, незабавно трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Болка в ръцете или краката

Обикновено болката по време на тромбоза се проявява в комбинация с други симптоми: зачервяване и подуване. „За съжаление, болката при тромбозата може да бъде объркана с конвулсии или навяхвания, така че не се обръща необходимото внимание от пациентите“, съобщава д-р Наваро.

Най-често болката по време на образуването на кръвен съсирек възниква по време на ходене или когато пръстите се изтеглят в посока на долния крак. Така че, ако имате продължителни мускулни крампи и особено ако кожата на болезнената област е топла или има различен цвят, това е причина да се отиде на лекар.

Зачервяване на кожата

В действителност, всяко натъртване също е вариант на кръвен съсирек, но в повечето случаи това не е причина за безпокойство: дълбоката венозна тромбоза не се забелязва лесно. Максимумът, който можете да забележите, е бледо или по-често зачервяване на кожата. В допълнение, тромбозата може да предизвика усещане за топлина в крайника на мястото на промяна на цвета на кожата.

Болка в гърдите

Гръдна болка може да означава белодробна емболия. Както отбелязва д-р Наваро, емболизмът и инфарктът имат подобни симптоми. Въпреки това, в първия случай, тя е доста остра и се увеличава с всеки дъх – това е основният знак, чрез който можете да разпознаете емболизмът. В тази ситуация незабавно се обадете на лекар.

Трудно дишане и сърцебиене

Кръвният тромб в белите дробове предотвратява притока на кислород, което увеличава сърдечната честота. Така усещането за липса на въздух в комбинация с учестено сърцебиене са сигналите на тялото за възможно тромбоза. Освен това може да се почувствате слаби и дори да загубите съзнание. Опитайте се да получите медицинска помощ възможно най-скоро.

Неизяснена кашлица

Не можете да спрете кашлицата? Ако в същото време имате симптоми като задух, сърцебиене и болки в гърдите, е, отново, може да е белодробна емболия. Кашлицата в този случай обикновено е суха, но понякога може да бъде придружена от храчки или кръв./ Zdrave.to