Задават ли се Ковид-26 и Ковид-32?

Човечеството ще се сблъска и с Ковид-26 и Ковид-32, освен ако не бъде направено задълбочено проучване на произхода на Ковид-19. За това предупреди пред „Ен Би Си Нюз“ Питър Хотес, американски учен и един от водещите инфекционисти в САЩ.

По негови думи това е третата голяма епидемия на коронавирус през XXI век (след SARS и MERS).

Майката природа ни подсказва какво ще се случи – ще има Ковид-26 и Ковид-32, ако не разберем напълно произхода на Ковид-19, категоричен бе специалистът.

Според него трябва да се проучи появата на огнището на новия коронавирус. По тази причина е необходимо вирусолози, епидемиолози и други специалисти да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна епидемията, за да могат на място да съберат неоходимите данни и проби.

Питър Хотес обаче подчерта, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай. Мисля, че трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории, заяви експертът.

По-рано от Белия дом обявиха, че все още не се изключва версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория.

Те цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателните служби на страната допускат две версии за произхода на вируса – предаване на хора от животно или изтичане от лаборатория. В рамките на 90 дни разузнаването трябва да извърши анализ и да информира американския държавен глава.

Общата експертна комисия на Световната здравна организация (СЗО) и Китай, разследваща произхода на Ковид-19 в Ухан, не завърши работата си с окончателен извод и обяви, че не е установила източника на вируса и как се е прехвърлил от животни върху хора. Веднага след публикуването на доклада учени от цял свят призоваха разследването да продължи, със или без съдействието на Китай, припомня news.bg.