Доц. Чолаков: Пеевски се е договарял с Руската федерация за антибългарска дейност

Политологът доц. Петър Чолаков анализира санкциите на САЩ по телевизия 7/8:

„Общественият договор като идея възниква още в зората на модерния свят. Той има най-различни проявления – включва защита на собствеността, свободата и живота на хората.

Такова поведение не може да съществува, общественият договор е нарушен от хора, които са управлявали България. Те всеки ден призовават началника да им помогне, съответно г-н Борисов, а има съмнения, че правят неща, които противоречат и на конституцията и законите.
По темата „Магнитски“ се вижда, че г-н Делян Пеевски е нарушавал законите на страната, че за него очевидно САЩ имат сериозни доказателства, че се договаря с представители на Руската Федерация за антибългарска дейност и срещу НАТО.

Но българската прокуратура в подължение на години си затваряше очите за него и обясняваше, че той едва ли не е „света вода ненапита“, а нещата явно не стоят по този начин.

Пеевски е само един лакмусов тест за това какво се случва в българските институции, той е тест за ДПС. Без него ДПС става ли по-демократична партия, не. За момента нямаме редултати по проверката на Ахмед Доган. Не бих се изненадал, ако едни по-следващи санкции засегнат и него. Той е архитектът на модела ДПС, но този проект ще продължи и без него. Моделът ГЕРБ – ДПС ръководеше държавата години наред.

Пеевски просто е едно от по-видимите лица. Защото те всички са в полусенки. Той беще хвърлен в публиката, очевидно е, че зад него стоят други. Не може той да изпълнява такава дейност и ДПС да не знае.“