Да напуснеш Малта, за да живееш в бобовдолското село Големи Фуча. Една история за любовта…

Любовта доведе жена от Малта в бобовдолското село Голема Фуча. От няколко години Кристина е избрала спокойния живот на село, вместо забързаното ежедневие на пренаселения остров в Средиземно море.

Кристина Валлетта за първи път идва в България през 2014 година, на гости при сегашния си мъж Антон. Тогава, освен в мъжа си, се влюбва и в нашата страна. След първото си идване е впечатлена от красотата на българската природа и се връща няколко пъти.

„Дойдох за първи път в Банско, където той работеше инструктор. Впечатли ме много красотата на планината Пирин и си казах „ще се върна и ще живея в България“, споделя пред БНТ Кристина Валлетта.

Тя решава да напусне пренаселена Малта, след като в няколкото си идвания в България успява да обиколи голяма част страната ни. Намира своето място в спокойствието на българското село.

„Впечатляват ме много старите села, които са ми много на сърце, като ми е мъчно, че няма много хора и селата изчезват“, допълни Кристина Валлетта.

Български език започва да говори още докато е в Малта, където имала приятели от България.

„Не съм взимала никакви уроци, всичко каквото знам съм учила сама. Мисля, че се справям добре, защото чета и пиша на кирилица. Това е един от най-красивите и стари езици на света“, добави Кристина Валлетта.

В бобовдолското село Голема Фуча, Кристина открива своя рай заедно със съпруга си и малката си дъщеря, която кръстили на Света София. Местните помагат на малтийката, учейки я как сама да си отгледа биологично чисти плодове и зеленчуци.

„Тази година съм съдила праз, лук. Има люти чушки, пипер, домати. Ще добавим нататък боб, грах и всичко каквото ядем. Природа, чист въздух, какво може да искаш повече. Направо мечта!“, каза още Кристина Валлетта.

Природата и чистият въздух са чудесно място да расте едно дете, казва Кристина. В бъдеще, когато порасне обаче малката София, нейната майка иска тя да обича, както красотата и спокойствието на България, така и малкия пренаселен остров в Средиземно море.