3 мита свързани с електронните цигари, в които все още много хора вярват

Вероятно вече сте чували неведнъж от приятели и познати изказвания от рода на: „вейпингът е по-вреден от цигарите“, „вейпингът няма да ви помогне да се откажете от пушенето“ и други подобни неща.

Да, съществуват доста митове, но сега ние тръгваме по следите на истината, за да разберем какво в тези твърдения е реалност и какво просто заблуда.

Във всеки вейп магазин се продават електронни цигари, течности за електронни цигари и други най-различни аксесоари.

Един от най-разпространените митове е, че електронните цигари биха могли да експлодират. Истината, обаче, е вероятността за това е нищожно ниска, дори по-малка от тази, да експлодира смартфон. Всъщност, изобщо не е нужно да сте вейпинг гуру, за да използвате устройството правилно – нужно е само да намерите надежден вейп магазин, откъдето да пазарувате.

Втория мит, на който ще се спрем сега е свързан с въпроса дали съставът на течността за електронни цигани е вреден.

Според специалистите, да се твърди такова нещо е абсолютно погрешно. Обикновено поддръжниците на мита обясняват, че съставът на течностите за електронни цигари е неизвестен и че в него евентуално могат и да се намират някои вредни вещества. Но как е възможно да повярваме на това, когато всички компоненти са отдавна известни и те са обявени на етикетите. Става въпрос единствено за безвредни хранителни добавки, които не могат по никакъв начин да навредят на организма.

Най-големият „коз“ на поддръжниците на мита е свързан с това, че глицеринът, който е една от съставките на течността, при нагряване се разлага в акролеин, което е токсично вещество. Това е вярно, но само при определени условия.

За да започне глицеринът да се разлага и да отделя токсични вещества, е необходимо, първо, той да бъде с 100% -ва чистота, тоест, да не съдържа пропилей гликол и второ, да е абсолютно изолиран от околната среда. А освен тези две условия, трябва да е изпълнено и трето – да го загреете над 290 ° C, като пълното освобождаване на акролеин стартира едва при 350’C.

Всеки средно интелигентен човек веднага ще се сети, че всичко това няма как да се случи, когато говорим глицерин, който е само една от съставките на течностите за електронни цигари.

Следващият мит пък „нарочва“ електронната цигара като по-вредна дори от конвенционалната. Но преди да си направите прибързани заключения, е добре да проверим дали наистина това е така. Експертите са категорични – вейпингът не е полезно хоби, но е няколко пъти по-безопасно от пушенето на цигари.

Както вече стана ясно дотук, повечето митове за вейпинга не са нищо повече от преувеличена или изкривена информация. Истината е, че много тютюневи компании спонсорират подобни проучвания, което означава, че те абсолютно не могат да бъдат наречени независими. Въз основа на това може да приемем, че основната цел на подобни изследвания е да се търсят именно евентуалните опасности и рискове от употребата на електронни цигари, а не обективната истина.

Затова, когато следващият път се поколебаете дали да разгледате някой вейп магазин, не забравяйте, че много хора биха желали да продължите да вярвате в митове. Но не защото са реално загрижени за вашето здраве, а просто защото това им носи икономическа полза. В крайна сметка, както се казва, всичко опира до пари.