Запомнете: Тези 13 неща никога не бива да слагате в микровълновата фурна

470818108

Микровълновата фурна е част от почти всяко домакинство и понякога дори не може да си представим живота си без нея. Разбира се, всеки знае, че не трябва да слага в нея алуминиево фолио и металните прибори, но за съжаление това не са единствените неща, които трябва да държите далече.

Ето още какво не трябва да слагате в микровълновата.

Чаши и кутии от стиропор
Те може да вършат чудесна работа за защитата на храната в хладилника, но не са направени за микровълновата. Пяната може да се стопи в микровълновата и химикалите ще се пренесат в храната.

Хартиени пликове
Освен ако хартиената торбичка не е специално за използване в микровълновата, като торбичките за пуканки, не е безопасно да използвате обикновен плик. Причината е, че те могат да отделят токсини в храната и дори да се запалят, ако храната стане твърде гореща.

Пластмасови торбички
Изобщо не си помисляйте да слагате такива пликове в микровълновата, има опасност да се стопят.

Чаши за път
Ако трябва да стоплите кафето си, използвайте порцеланова чаша, за да го загреете в микровълновата, преди да го излеете в чаша за път. Повечето са от пластмаса или неръждаема стомана, а вече сте наясно за метала.

Винтидж чинии и чаши
Ако имате винтидж съдове за съдове на повече от 40 години, не ги използвайте в микровълновата.

Покритието им може да съдържа олово или други компоненти, които се пренасят в храната при нагряване до високи температури.

Неоткрити кутии
Освен ако не обичате да почиствате микровълновата, уверете се, че всяка кутия е открита. Така ще избегнете риска от „експлозия“.

Тъкани и дрехи
Дори да звучи абсурдно, има хора, които смятат, че така могат да ги изсушат по – бързо. Никога не слагайте тъкани или влажни обувки, те няма да бъдат същите, пише idei.bg.

Определени храни
Независимо дали има опасност от експлозия, парене на очите или опасни температури, има някои храни, които не трябва да се слагат в микровълновата. Такива са люти чушки, яйца с черупката, цели плодове, замразени меса или кърма.

Нищо
И накрая, никога не включвайте микровълновата, когато тя е празна. Когато микровълните няма какво да загряват, те се отскачат една от друга и се абсорбират отново в микровълновата печка, което може да доведе до експлозия.