Над 100 протокола за буламачите в „Пирогов“ по времето на Асен Балтов

Над 100 протокола са съставени за буламачите, които са предлагани на пациентите в „Пирогов“ по времето на управлението на проф. Асен Балтов.

През лятото на 2020-а гръмна чутовен скандал с храната, предлагана на пациентите в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Софийската градска прокуратура дори започна да проверява доставчик на гозбите за няколко болници в столицата. Държавното обвинение се самосезира по случая след медийни репортажи.

Тогава стана ясно, че продукти с отдавна изтекъл срок на годност са част от всекидневното меню на болните в „Пирогов“, „Шейново“ и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Фирмата „Ира-Ирена Георгиева“ ЕТ имала договори с лечебните заведения след спечелени обществени поръчки, които сега трябва да бъдат проверени заради съмнения за корупция при избора на доставчик.

Признание за проблема направиха пред медиите две бивши служителки, след като шефовете им спрели да плащат заплати.

По думите им редовно се готвело с развалени яйца, с посиняло пилешко месо, с прясно и кисело мляко с изтекъл срок на годност, като се прилагали различни хитрости, за да не се усеща вкусът и мирисът на развалено, въпреки риска от хранителни отравяния.

По този повод независима проверяваща комисия в „Пирогов“ направила над 100 протокола, че манджата за пациентите не става за консумация, сега въпросът е защо изчегъртаният преди дни Асен Балтов не е разтурил договора с доставчика.

Комисията установила, че храната редовно закъснявала и била негодна, оплаквания имало всеки ден и от възрастни пациенти, и от родителите на деца. Освен за болници, фирмата готвела и за банки, мобилни оператори, телевизии, както и за частни детски градини. Храните дори се доставяли без етикет.