Храните, които никога не трябва да смесваме с лекарства, опасно е за живота ни

Всички знаем, че лекарствата трябва да се приемат стриктно, както е предписано, както по отношение на дозата и режима, така и по отношение на вашата диета по време на лечението.

Затова съставихме списък от 9 двойки лекарства и храни, които не трябва – да се вземат заедно. Четете и бъдете здрави!

Бронхиални спазмолитици

Лекарства: теофилин, албутерол.
Ограничено: храни и напитки, съдържащи кофеин.
И двете лекарства стимулират нервната система, така че, за да избегнете излишната нервност и безпокойство, трябва да премахнете кофеина по време на лечението. Бъдете особено внимателни с теофилин, тъй като кофеинът рязко повишава неговата токсичност. Също така трябва да сведете до минимум мазните храни в диетата си, защото това повишава бионаличността на теофилин, което може да причини предозиране.

Източник: NCBI

Антихипертензивни лекарства

Лекарства: каптоприл, еналаприл, рамиприл.

Ограничено: богати на калий храни.

Лекарствата от тази група повишават нивата на калий в кръвта, което може да доведе до аритмия и диспнея. Ето защо трябва да премахнете бананите, картофите, соята и спанака за периода на лечение.

Източник: FDA

Антиаритмични лекарства

Лекарства: дигоксин.

Ограничено: женско биле.

Сладникът, или сладният корен, съдържа глициризинова киселина, която взаимодейства с дигоксин и може да причини нарушение на сърдечния ритъм или дори сърдечната дейност. Това вещество присъства и в сладкиши и други сладки изкушения. Женското биле често се съдържа и в бирата.

Диетичните фибри (например трици) намаляват ефикасността на лекарството, така че е най-добре да ги приемате 2 часа преди или след хранене. Билки като сена или жълт кантарион също понижават активността на дигоксина.

Източник: FDA

Лекарства, понижаващи нивата на „лошия“ холестерол

Лекарства: аторвастатин, флувастатин, ловастатин, симвастатин, розувастатин, правастатин.

Ограничено: грейпфрут.

Грейпфрутът причинява рязко увеличаване на абсорбцията на лекарството, което повишава риска от предозиране и странични ефекти. По този начин, ефекта само на една таблетка, приета със сок от грейпфрут, се равнява на ефекта на 20 таблетки, приети с вода. Същото важи и за други цитрусови плодове като помело, лайм

Източник: NCBI

Разредители на кръвта

Лекарства: варфарин.

Ограничено: храни за разреждане на кръвта и храни, богати на витамин К.

Докато приемате това лекарство, трябва да сведете до минимум консумацията на червена боровинка, чесън, джинджифил и някои подправки (лют червен пипер, канела и куркума). Тези храни разреждат кръвта ви и в комбинация с варфарин могат да причинят кървене.

Витамин К, от друга страна, намалява силата на лекарството. Той е с високо съдържание в спанака, ряпата, зелето и броколите.

Източник: FDA

Тиреоидни хормони

Лекарства: л-тироксин.

Ограничено: соя, кестен, фибри.

Хората, приемащи л-тироксин и неговите еквиваленти (Euthyrox, Bagothyrox, L-тироксин), трябва да ограничат соята и храните, направени от нея, тъй като това растение блокира усвояването на лекарството. Кестените и богатите на фибри храни имат сходни ефекти.

Антибиотици

Лекарства: тетрациклин (и други лекарства от тази линия), ципрофлоксацин, пеницилин.

Ограничено: млечни продукти.

Горните антибактериални лекарства образуват трудно отделими съединения с калций, който изобилства в млякото и млечните продукти. Това води до рязко намаляване на ефикасността на лекарството.

Източник: FDA

Болкоуспокояващи

Лекарства: ибупрофен.

Ограничено: безалкохолни напитки.

Ибупрофенът (иначе наречен Advil, Genpril, Proprinal) е несъвместим със сладки безалкохолни напитки. Въглеродният диоксид и киселината, съдържащи се в газираните напитки, увеличават абсорбцията на лекарството и повишават концентрацията му в кръвта. В резултат на това дозата не може да се контролира и възниква риск от токсичност, която е опасна за бъбреците.

Антидепресанти

Лекарства: всички МАО инхибитори (траннилципромин, фенелзин, ниаламид).

Ограничено: храни, богати на тирамин.

Антидепресантите съдържат инхибитор на моноаминооксидазата, който взаимодейства с тирамин и може да причини критично повишаване на кръвното налягане. Тираминът е аминокиселина, която се образува по време на стареенето на богати на протеини храни. В изобилие е в отлежалото сирене, месо или риба, сухи колбаси и консерви от месо или риба.

Източник: FDA

И, най-важното, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да вземете дори най-невинните лекарства! Човешкото тяло е уникално и медицинските препоръки трябва да се подбират индивидуално. Следователно нито един от горните съвети не може да замести медицинска консултация.