Министър Василев: Вдигаме пенсиите от 1 октомври

Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35, минималната пенсия от 300 на 340 лева, максималната – от 1440 на 1500 лева, социалната пенсия – от 158 на 170 лева

Министърът на финансите съобщи добра новина за пенсионерите у нас. На обществен съвет днес ще бъде представена актуализацията на бюджета в детайли. С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, плюс подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост от Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи спрямо това, което е планирано в бюджета за 2021 г.

Срещу тези приоходи в актуализацията планираме допълнителни разходи в размер на малко над 1,8 млрд. лева, като от тях 575 млн. лева са за социални разходи, 430 млн. лева са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лева са за здравеопазване. Има допълнителни разходи за изборите за президент, които трябва да се проведат през октомври. Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори 2 в 1, така че да сме подсигурени и при най-скъпия сценарий за изборите. Има повишаване на вноската за Евроепйския съюз с преизчисляване на база Брекзит и имаме около 200 млн. лева разходи по най-разнообразни по-дребни пера, като Фонда за бедствия и аварии и т.н. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Асен Василев, предаде репортер на Novini.bg.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври, тъй като чисто технически няма как да се случи преизчисляването от 1 септември. За 1 септември са заложени 50-те лева, които до момента се изплащат.

Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35, минималната пенсия от 300 на 340 лева, максималната – от 1440 на 1500 лева, социалната пенсия – от 158 на 170 лева, заяви той.

Василев обяви, че в актуализацията е заложена и надбавка за пенсионери под линията на бедността. Това е социална надбавка, а не вдигане на пенсиите. Тя се изчислява в зависимост размера на пенсията. Линията на бедност към момента е 369 лева, поясни той.

С всички тези мерки, взети заедно, по данни на социалното министерство, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност. Към момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност. С комбинацията от тези мерки този процент слиза на нула. Т.е. ние би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, ако този пакет бъде приет както е предложен, заяви Асен Василев.

В тази актуализация няма нито промяна на данъци, нито промяна на прагове, няма промяна на нищо от параметрите, с които се осигуряват приходите в хазната, уточни финансовият министър.

Проведохме информационни срещи с пет от представените партии в парламента – всички без ДПС, и им представихме тези планове. Дали те биха я припознали, е въпрос към, отбеляза Василев.