БСП ще подкрепи кабинет на ИТН само без Петър Илиев

БСП ще подкрепи  кабинет на ИТН само без номинацията на Петър Илиев за вицепремиер и вътрешен министър. Това заяви лидерът на „Столетницата“ Корнелия Нинова, предаде БНР. Според нея интервюто му от днес е било доста смущаващо. Тя щяла да предложи на НС на партията да не подкрепят кабинет с Петър Илиев вътре в него. Окончателното партийно решение ще стане ясно утре. Меджувременно на Позитано 20 са получили исканото от тях писмено споразумение от страна на ИТН, съобщи още Нинова.

По-рано депутатите от Единна народна партия няма да подкрепят кабинета на ИТН, съобщиха от пресцентъра на партията. Депутатите на ЕНП са Мария Капон и Армян Бабикян, част от ПГ ИБГНИ.

Решението е взето на 7 август на заседание на ръководните органи на Единна народна партия.

„В хода на дискусията бяха отчетени съвпаденията в приоритетите, но не бе приет механизмът за оценка на предложения Министерски съвет и политиката на свършените факти. Това е неуважение към десетките хиляди български граждани, които са дали доверие на нашите народни представители в рамките на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“, посочват от ЕНП.

Според партийците липсата на споразумение, в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт.

В пълна сила това е валидно и за реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Системата на представителната демокрация дава на депутатите пълномощията да представляват волята на своите избиратели и в този смисъл е неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация и то в решителен и тежък за страната момент.

Протестите, от които стартира промяната, ни дават ясен мандат за високи морални и политически изисквания към всяка следваща власт. Ръководството на партията, след гласуване, реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат“, се посочва в прессъобщението.

„Запазваме желанието си за единодействие и постигането на декларираните политически цели със субектите на промяната. Смятаме, че това е възможно да се постигне при почтен диалог, прозрачност и ясни писмени гаранции, които ни отдалечават от модела ГЕРБ – ДПС“, обясняват от ЕНП.

„Присъствието ни в Народното събрание не е самоцел и затова сме длъжни да дадем възможност за изход от кризата, дори в рамките на третия мандат. Обратното за нас означава умишлено тласкане на България към криза, която с общи усилия бихме могли да избегнем“, допълват от пресцентъра на партията.

Петър Илиев/Кадър: Нова ТВ