Главният редактор на Russia Today след загубата от България: Съжалявам, че не работя в ГРУ

В Русия трудно приемат загубата от България в художествената гимнастика.

„След начина, по който съдиите от различни страни се разправиха с нашите гимнастички, наистина съжалявам, че не работя в ГРУ.“

Това заяви главният редактор на държавната, свързвана с Кремъл, телевизия RT Маргарита Симонян, след като руският ансамбъл по художествена гимнастика не успя да вземе олимпийското злато вчера, спечелено от България, предаде Дневник.

Думите на Симонян, вероятно замислени като проява на чувство за хумор, бяха тълкувани по различен начин в социалните мрежи.

Главният редактор на RT (някога известна като Russia Today) винаги е иронизирала позицията на западни правителства, подкрепяна от различни разследвания, че руското военно разузнаване, все още известно със съкращението ГРУ, е отговорно за отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал (през 2018 г.) и най-известния критик на Кремъл Алексей Навални (преди почти точно година).

С ГРУ се свързва и отравянето на българския предприемач Емилиян Гебрев с нервнопаралитично вещество през 2015 г. Българската прокуратура заяви през април 2021 г., че има „висока степен на вероятност“ отровителите да имат „принадлежност към ГРУ“.

Така в социалните мрежи преобладават интерпретациите, че Симонян или се шегува със заплаха за живота на съдиите, или на практика признава (или поне намеква), че ГРУ се занимава с подобна дейност.