Новият Шенген: В кои държави без COVID пропуск няма смисъл да припарваме

Нова грижа се отвори за всички българи, които се стягат за ваканция или екскурзия в чужбина. Те трябва да си осигурят здравен пропуск, който играе ролята на ковид паспорт в повече от половината страни в Европа.     

Наричат го Safe pass, CovidCheck, Coronapas, Safe Covid Ticket или Green pass и без него не е възможно да се влезе в заведение, да се отиде на басейн или театър и дори да се се пазарува в магазин.

Здравният пропуск е нещо съвсем различно от европейския COVID-19 сертификат, за чието въвеждане страните от ЕС се споразумяха. Неговото  основно предназначение е именно за пресичане на границите по време на пандемията. Почти едновременно с него в някои страни, а в други с надигането на новия бум на заразата, обаче започнаха да въвеждат и  здравните пропуски. За повечето местни власти това е начин да насърчат ваксинирането преди очакваната със страх четвърта Делта вълна на коронавируса, и да се опитат да ограничат разпространението й.

Новият Шенген: В кои държави без COVID пропуск няма смисъл да припарвамеНовиниИнформация

Въвеждането на ковид пропуска не мина гладко в повечето страни, където беше въведен, сочи анализ на dnevnik.bg.

Франция преживя в събота на най-масовите протести от началото на лятото, когато правителството въведе „здравен пропуск“, чрез който да контролира достъпа до културни и спортни събития и развлечения. По данни на вътрешното министерство почти 240 хил. души са протестирали срещу задължителното ваксиниране на медиците и ограниченията за излизане на ресторант, посещенията на музеи и увеселителни центрове, защото според тях нарушават основни граждански права.

Почти 100 г., след като евреите са били принуждавани от нацистите да носят жълти звезди, хиляди италианци ги върнаха на реверите си с надпис „Те ни искат така“ и „Неваксиниран“. Жълтата звезда се превърна в символ на гражданското недоволството от новите зeлени пропуски, с които от петък властите регулират посещенията на обществени места.

Новият Шенген: В кои държави без COVID пропуск няма смисъл да припарвамеНовиниИнформация

За ваксинираните европейският сертификат, в повечето случаи, върши същата работа, но за хората, които заагат на тестовете – проблемът се усложнява, заради ограниченото време, за което резултатите се признават за валидни. Посещенията на кино, ресторант, музей или концерт трябва да се планират така, че да попаднат в часовете валидност на теста.

За туристите остава несигурността дали техният европейски COVID сертификат ще бъде приет и някои туристически агенции съветват да се прави тест след пристигане, за да може да се получи местния здравен пропуск за събирания и посещения на обществени места.

Новият Шенген: В кои държави без COVID пропуск няма смисъл да припарвамеНовиниИнформация

Какво представлява здравният пропуск?

Най-често наричат документа пропуск, тъй като той осигурява достъп до публични събирания, заведения и културни събития. Пропускът е доказателство за ваксинация срещу COVID-19, удостоверение за възстановяване от заболяването или за отрицателен тест. В зависимост от страната, той е валиден след пълна ваксинация, какъвто е случаят във Франция (7 дни след втората инжекция за двудозовите дози), или след направена първа доза ваксина, както в Италия.

Неваксинираните трябва да представят резултата от отрицателен PCR или антигенен тест, направен между 48 и 72 часа (в различните държави и за видовете тестове валидността варира).

За преболедувалите позитивният тест също се признава в различни срокове. Някъде искат да са минали поне 11 дни от позитивирането му, другаде гледат да не е по-стар от 6 месеца. За разлика от европейския сертификат, този документ най-често няма QR код за проверка, но много държави вече имат електронно здравеопазване и пропускът може да се провери в базата данни.

По данни на изданието „Шенген инфо“ в момента 16 европейски държави изискват документ за здравен статус по отношение на COVID-19 за присъствие на обществени места.

Новият Шенген: В кои държави без COVID пропуск няма смисъл да припарвамеНовиниИнформация

Къде не можем да отидем без здравен пропуск 

​Здравният пропуск е френска идея. Той беше огласен от президента Еманюел Макрон на 12 юли и законът вече е приет, макар с някои забележки от конституционните съдии. От 21 юли във Франция хората над 18 години трябва да представят здравен пропуск, за да получат достъп до места за отдих и култура, които събират 50 и повече души, като музеи, кина и увеселителни паркове. Само ваксинираните и хората с отрицателен тест ще имат достъп до тези места.

От 9 август здравният пропуск е необходим и в кафенета, ресторанти, търговски центрове, както и в болници и социални домове. Президентът Макрон съобщи преди месец, че само ваксинирани или хора с отрицателен тест ще имат място в самолети, влакове и автобуси на дълги разстояния.

Въпреки протестите срещу новите мерки, засягащи неваксинирани хора, здравният зелен пропуск бъше въведен в Италия на 6 август. Той е задължителен за достъп до места на закрито като барове и ресторанти, но също така и за басейни, спортни зали, частни партита, музеи, кина и театри, както и стаи за игри. През септември пропускът ще се изисква и за влакове, автобуси и фериботи. Правителството казва, че зеленият пропуск е продължение на европейския COVID-19 сертификат и всеки над 12 г. трябва да разполага с него, за да посети събития, посочени от властите. Зелените пропуски са задължителни за учителите, университетските преподаватели и персонал и за студентите, за могат да участват в образователния процес.

Задължителен здравен сертификат за пътуване до Нидерландия влезе в сила от 8 август и се изисква при влизане в страната. Информация за ваксиниране или тестване се търси от всички посетители, дори за пристигащи от държави с ниско разпространение на COVID-19. Привилегии за ваксинираните няма черно на бяло, но само бизнесите, които са отворени единствено за ваксинирани клиенти и посетители, могат да работят с пълния си капацитет.

В Кипър пропуск е необходим за достъп до всички места, в които могат да се настанят повече от 20 души, включително барове и ресторанти. Така е и в Гърция и Ирландия за посещения на заведения и ресторанти. Ограничения има и в Литва и Латвия.

В Белгия „Безопасният билет за COVID“ (Covid Safe Ticket) ще е необходим от 13 август за събития на открито с над 1500 присъстващи и от 1 септември за събирания на закрито. Властите смятат, че това е единственият начин за провеждането на традиционните летни фестивали и спортни събития. Пропускът има същите задължения като традиционния здравен паспорт (отрицателен PCR тест за максимум 45 часа, ваксинация от 15-ия ден след втората доза или удостоверение за преболедуване), с тази разлика, че антигенните тестове не могат да се използват за издаването му.

В Люксембург националният CovidCheck позволява влизането в определени ресторанти и кафенета без маски и спазване на дистанция. Но ресторантьорите имат свободата дали да пуснат някого срещу здравна карта или да не я искат. Влизането без пропуска е съпроводено със спазване на специфичен здравен протокол за безопасност.

В Португалия здравният пропуск е задължителен за отсядане в хотел или за спорт, за вечеря в закритата част на ресторантите, но само през почивните дни и в най-засегнатите от епидемията региони. В Австрия зеленият пропуск дава достъп до ресторанти, хотели, театри, концерти и стадиони.

В Словения влизането в заведения за хранене, хотели, лагери, културни, спортни и други публични събития с повече от 100 участници, търговски панаири и т.н., става срещу документ за отрицателен тестовете за COVID-19 или доказателство за ваксинация или възстановяване.

Дания, която първа въведе здравните пропуски, изисква Coronapas за барове, кафенета, ресторанти, музеи и библиотеки. Същото важи и за Унгария, където ще се изисква „удостоверение за имунитет“ за посещение на ресторанти, кино, театри и спортни събития. В Хърватия здравен пропуск има, но той е нужен само за събирания от 51 до 1000 и повече души.

Германия, Испания и на Острова още са пас

Здравните пропуски липсват още и в Испания и Германия, но в различните провинции правилата варират и някъде има ограничения за неваксинираните, а другаде всички биват посрещани в заведениятя и фитнесклубовете. В Швейцария здравната карта се изисква само за събития на закрито с повече от 1000 души. Във Великобритания документ ще има от септември за нощните клубове и евентуално за мачовете от професионалната футболна лига.

В Източна Европа, която преживява последни седмици в зелената зона на нисък риск от COVID-19, ограниченията са по-малко, а здравните пропуски са рядкост. Макар да контролира пристигащите от някои европейски държави в червената зона на риска, България досега не е обсъждала въвеждането на здравния пропуск, нито евентуален кръг обществени места, където той би могъл да се иска.