ПРОФ. КОНСТАНТИНОВ: НА НОВИ ИЗБОРИ ХОРАТА ЩЕ ГЛАСУВАТ С КАМЪНИ И ДРЯНОВИЦИ

Изборният експерт проф. Михаил Константинов направи прогноза, че българите трудно ще приемат идеята да ходят през няколко месеца на избори, както се очертава в настоящия момент.

Говорейки пред „Монитор“, проф. Константинов каза, че на евентуални следващи избори хората ще гласуват с „камъни и неокастрени дряновици“. Избори 2 в 1 наесен изглеждат все по-вероятни след като първата по сила партия „Има такъв народ“ не успя да реализира мандат.

Проф. Михаил Константинов каза: „Не знам как ще гласуват българите на третите за тази година парламентарни избори, но на четвъртите ще гласуват с камъни и неокастрени дряновици.“

Той заяви, че е напълно нормално да се назначи ново служебно правителство ако не се стигне до реализиране на мандат в рамките на това Народно събрание.

„Ако има нови избори, то следва да се назначи ново служебно правителство. Имената в него може да са от състава на сегашното, но трябва да се издаде нов указ на президента. Нужен е нов състав по нов указ. Навремето имаше един интересен пример от 2006 г., когато преизбрахме г-н Георги Първанов за втори мандат. Тогава той забрави да издаде нов указ за правомощията на вицепрезидента си г-н Ангел Марин, щото човекът бил същият, но имаше опасност да влезем в тежка конституционна криза. Така че, когато е необходимо нещо да се направи по закон, то трябва да се свърши. Процедурата трябва да се спазва.“