ЗАЙКОВА ПРЕДУПРЕДИ: ЗАДАВА СЕ ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ТОКА

Депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова предупреди, че най-вероятно в България ще настъпи висока инфлация заради силно повишените цени на електроенергията. Тя посочи, че по тази причина в бюджета трябва да бъдат допълнително предвидени пари за пенсии и социални помощи.

Според най-възрастния депутат, редно е да бъде помислено за вдигане на пенсията за старост, както и да се увеличат с поне 10 или 20 процента помощите за хората в неравностойно положение.

Тя изрази надежда, че до края на месец август ще бъде гласувана актуализацията на бюджета, както настоява и президентът Румен Радев. Тя призна, че от консултативния съвет при държавния глава е станало ясно, че партиите нямат разбирателство що се отнася до финансовите рамки на страната.

„Трябва да сложим още малко пари и за пенсиите, защото това, което предлага правителството, намалява с 10 лева Бойковите пари за най-ниските пенсии (50-те лева добавка – бел. ред.), което е абсурд. Евростат се съгласи, че минималната пенсия трябва да бъде около прага на бедност, тоест равна или малко по-висока. Ние сме бедна страна, но ще се постараем. Пенсиите трябва да се актуализират“, заяви Зайкова, която е икономист по професия и образование.

Тя разкритикува проектобюджета на служебното правителство, посочвайки, че в него не са предвидени никакви пари за посрещане на неизбежната мигрантска криза. Зайкова е на мнение, че в никакъв случай не трябва да се стига до избори 2 в 1 наесен.

„Да не са две в едно, защото знаете ли какво ще стане – ще каже „Сиела“, че не може да настрои машините за едното и за другото и ще дойдат тези, които получават едни пари да гласуват с бюлетини, защото ще трябва да гласуваме с бюлетини“, посочи тя.