Здравното министерство въвежда нови мерки от другата седмица

От следващата седмица България най-вероятно ще има нови ограничителни мерки. Това стана ясно от извънреден брифинг на зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов, който съобщи, че в министерството текат разговори с всички специалисти как да се откликне на новата вълна. Конкретни предложения се очакват от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който по закон ги предлага, пише Сега.

Мерките ще следват изготвения вече план. Те ще бъдат насочени точно към тази група, която е най-силно засегната от новата COVID вълна, поради това, че посещават места с повече хора, разстоянието е по-близко и има достатъчно условия за разпространение на делта варианта на вируса, обясни Златанов. В момента коронавирусът заразява предимно млади хора до 39-годишна възраст.

Паралелно с новите мерки ще организираме и ефективен контрол, за да сме сигурни, че те ще дадат резултат, увери зам.-министърът. На въпрос по области ли ще се въвеждат ограничения, той посочи, че нивата на заболяемост в страната почти се изравняват, затова мерките ще бъдат въведени в цялата страна. Областите с най-ниска заболяемост обаче ще имат възможност да ги въведат малко по-късно, обясни Златанов.