Ваксинираните заразяват ли се и защо. Нужна ли ни е трета доза

„Науката трябва да е водеща. За момента за България най-важното е да бъдат покрити всички рискови групи, да бъде предоставена адекватна и обективна информация, за да може всеки да вземе информирано решение за себе си и да може да бъде постигнато по-високо ниво на ваксиниране, тъй като, за съжаление, продължаваме да бъдем на последно място в ЕС“.

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм.Богдан Кирилов.
ОТ думите му стана ясно, че случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото.

„Наблюдават се случаи както на преболедували, които се заразяват, така и на ваксинирани. В медицината и във фармацията почти никога няма абсолютни неща. Това са по-скоро изключения. Основното предимство на ваксините е, че предотвратяват в по-висока степен тежко протичане, хоспитализиране и смърт“, обясни маг.-фарм. Кирилов.

Според директора на ИАЛ към момента България разполага с достатъчно ваксини. За съжаление, страната ни подарява ваксини, въпреки че само 15% от населението е имунизирано.

„До този момент в страната са доставени над 5 млн. ваксини от 4-те разрешени за употреба от ЕК, като заявените за тази година са близо 14 млн. дози, включвайки и петата ваксина на CureVac, но там още EMA извършва проверка по документацията. В момента в страната на база анализ на нуждите има достатъчно ваксини – близо 2,5 млн. са наличните дози“, посочи Кирилов.

В голяма част от европейските държави се усеща излишък на ваксини.

„Дарихме 172,5 хил. дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан. 50 хил. дози от AstraZeneca бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на Pfizer на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на Moderna на Норвегия“, съобщи директорът на ИАЛ.

Трета „бустерна“ доза

„През настоящата седмица се очаква Европейската агенция и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията да излязат с обща позиция по темата. Очаква се все още производителите да предадат данни на база изпитванията, но в България винаги, когато са взимани решения, сме се съобразявали с официалните препоръки. Именно в тази връзка ще се изчака официалното становище, тъй като EMA има най-много данни и извършва оценка на всички ваксини“, коментира маг.-фарм. Кирилов.

Той изтъкна и особеност в договорите за доставка на ваксини за 2022 и 2023 г. – предвижда се и така наречената вариантна ваксина.

„Вариантната ваксина е адаптирана спрямо актуалните варианти на вируса. Изпитванията ще покажат какво ще бъде, но това е една от посоките, в които се мисли, в които се натрупва данни“, обясни изпълнителният директор на ИАЛ.

Лекарства срещу Ковид-19

„Изключително активно работят ИАЛ и ЕМА в тази посока. Първото разрешено лекарство с показание Ковид-19 беше „Ремдесивир“, като България участва в рамковото споразумение и продължаваме да получаваме доставки. EMA излезе с препоръка за употреба на кортикостероид и „дексаметазон“ при тежки случаи“, посочи маг.-фарм. Кирилов.

Той и коментира очакваните лекарства с моноклонални антитела:

„Към момента за 4 лекарства се извършва преглед на данните. Очаква се решение през следващите седмици и месеци. Обнадеждаващи са резултатите, като специфичното при тази група с моноклонални антитела е, че те ще бъдат за определена група рискови пациенти и непосредствено след положителен резултат ще бъде приложен продуктът в болнични условия“, добави той.

Директорът на ИАЛ се надява много скоро EMA да излезе с положително становище за лекарствен продукт в таблетна форма, който да бъде въведен в началото на 2022 г.

„Стартираха в ЕС клинични изпитания във фаза 3. Надяваме се те да бъдат положителни и в началото на следващата година, ако всичко върви по план, да има такъв лекарствен продукт“, завърши маг.-фарм. Богдан Кирилов.