На първо четене: Вдигат всички пенсии с 12,5%, минималната става 340 лв.

Депутатите приеха на първо четене актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, съобщи БНТ. Тя предвижда увеличение на приходите и трансферите по консолидирания бюджет с 353 200 000. лева. От 197 гласували, 148 бяха „за“, един е „против“ и 48 се въздържаха. Очакванията са приходите от осигурителни вноски да се увеличават със 163 милиона лева.

Според данни на Министерския съвет България е една от държавите в Европейския съюз с най-висок дял на хора над 65 години, заплашени от бедност. У нас средно за пенсии годишно се отделят едва 8,3% от брутния вътрешен продукт, докато този показател в ЕС е 11.6%.

С промените се гарантира увеличение на пенсиите на всички 2.8 милиона пенсионери. Те ще получат увеличение, като средно то ще е 64 лева на месец. Общо допълнителните разходи за пенсии възлизат на 353 млн. лв. Увеличението е 12,5% и ще стане факт от 1 октомври.

Минималната пенсия също ще бъде увеличена: от 300 на 340 лева. Максималната пък ще нарасне от 1440 лева на 1500 лева. Предвидени са и допълнителни средства за изплащане на добавката от 50 лева.

Според доклада на бюджетната комисия към парламента, при определяне на бюджетните параметри е отчетена икономия на разходите за пенсии в размер на 150 млн. лева заради допускане на по-малък брой пенсионери в края на годината. По-малкият брой се дължи на негативни по думите на комисията демографски фактори, които са с особена интензивност в края на 2020 г. и началото на 2021 г.

Депутатите, с изключение на тези от ГЕРБ-СДС, подкрепиха поправките, но съобщиха, че между двете четения на законопроекта ще предложат свои модели за пенсионна реформа. Срещу тези поправки обаче възрази социалният министър Гълъб Донев, който им обясни, че това би довело не само до по-голяма несправедливост, но и до увеличаване на разходите за пенсиите.

„Всяко решаване на проблемите на бедността през пенсионната реформа ще доведе до сериозни проблеми с основните принципи, заложени в Кодекса на социалното осигуряване“, обясни Донев.

Той допълни, че бедността на българските пенсионери не може да се реши през пенсионната система, а чрез социалната, както е в останалите страни членки на Европейския съюз.