Кьовеши поема китайските маски и респиратори на Борисов

Европейската прокуратура поема разследването на китайските маски и респиратори, внесени по време на управлението на Бойко Борисов. Това става ясно от официално съобщение на Министерство на здравеопазването.

„Прокуратурата на Р България уведоми Министерството на здравеопазването, че изпратените от МЗ материали относно сключени договори за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти са предадени по компетентност на Европейската прокуратура“, пишат от здравното министерство.

Оттам припомнят и, че са сезирали държавното обвинение за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори и разпределение на доставките.

МЗ подаде сигнала заради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите, пишат още от ведомството.