Нинова: Ако нямаме подкрепа, ще върнем мандата в разумен срок ВИДЕО

В момента цялата отговорност лежи върху партията, обясни тя .
БСП ще върне мандата за съставяне на правителство в разумен срок, ако не се постигне консенсус с поканените на разговори партии. Това обяви в изявление от Народното събрание лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Между 10 и 15 септември столетницата вижда обозримия срок за връщане на папката на президента. „Нямаме никакво намерение, ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, да го държим в неразумен срок”, уточни тя.

„За избор на правителство трябват 121 гласа. Ние разбираме своята тежест и че имаме само 36 и че трябва да търсим съюзници. Обърнахме се към новите партии – „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Поставихме си две цели – да направим редовен кабинет, за да посрещне кризите и мнозинство, което да продължи промяната на модела на управление на ГЕРБ”, посочи Нинова.

Лидерът на партията отчете и заявленията на поканените партии, че не искат да подкрепят правителство на БСП. „Разбира се, всяка партия е в правото си да вземе своето решение. Сигурно те са се съобразили с волята на техните избиратели. Волята на нашите е да стигнем до разбирателство и да има редовен кабинет”, каза още тя.

Нинова коментира, че ако от БСП върнат мандата веднага, президентът трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. „Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, работниците без обезщетения, ако се наложи затваряне, болните без Ремдесивир, който липсва, лекарите без 1 000 лева на първа линия, както и полицаите без средства за охрана на границата”, смята тя.

„Не съм посещавала офисите на Слави Трифонов. Всички срещи сме провеждали прозрачно и публично в Народното събрание“, обясни Нинова.