БСП предлага да се подпомогнат девет уязвими групи и области

БСП са внесли предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, като са идентифицирали девет групи и области, които според тях са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати. Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Предложенията са изработени в диалог с представителите на лекарския съюз, синдикатите, браншовите организации, служебните министри.

„Идентифицирали сме девет важни групи, които са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати. Това са млади семейства, деца и ученици, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система, икономиката и бизнеса, МВР и отбраната и общините”, обясни Нинова. Тя допълни, че остават още много малко уточнения по работата за предложенията за земеделските производители.

Сред предложенията на БСП са плащане на еднократна помощ за раждане на второ и трето дете за последните 24 месеца, като става дума за около 12 000 семейства, еднократна помощ за началото на учебната година от втори до четвърти клас, което ще обхване около 90 000 ученици, еднократна помощ за самостоятелно заетите лица в размер на една минимална работна заплата, което касае над 200 хиляди души, както и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година.
По тези конкретни 9 групи са внесли следното:

– Млади семейства, деца и ученици – плащане на еднократна помощ за раждане на 2-ро и 3-то дете на осигурени родители в последните 24 месеца. Плащането да бъде 6 500 лв.

– Плащане на еднократна помощ за начало на учебната година за деца от втори до четвърти клас. Тази помощ да бъде 250 лв.

– Плащане на еднократна помощ за самостоятелно заетите лица в размер на една минимална работна заплата от 650 лв.

– Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година в размер на една минимална работна заплата – от 380 лв. на 650 лв.

В областта на здравеопазването БСП предлага как конкретно да се разпределят 120-те милиона, предвидени в актуализацията на бюджета, предложена от служебния кабинет. Допълват се и разходи за материали за дезинфекция на учениците в училище, специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични COVID болни.

Другите предложения са в областта на вътрешен ред и противодействие на мигрантския натиск, културата, включително увеличение на средствата за институтите за сценичните изкуства. Преизчисляване на пенсиите и промяна на мярката „60 на 40” в „80 на 20”, предлагат още от БСП. Те са включили и увеличение на трансфера към общините с 54 милиона лева, след разговори с НСОРБ.

„Всички тези предложения са разумно оценени до стотинка и с тях няма изменения на салдото по централния бюджет, тъй като предлагаме да отпаднат някои ненужни разходи и увеличение на приходната част”, коментира Нинова.

„И ако вече е ясно, че не постигнахме съгласие за редовен кабинет и стабилно управление, се надяваме поне за разум и отговорност пред държавата и хората между първо и второ четене на актуализацията”, отбеляза още тя. На въпрос за съдбата на третия мандат лидерът на БСП отговори, че тя ще се реши от Националния съвет днес.