Проф. Константинов разкри пред истината за освобождаването си и избухна: Това е безобразие, да се махат!

Насред нестихващите скандали в политиката, икономическата и здравната криза, България се изправя пред още едно предизвикателство – трети поредни избори в една година. Очаква се те да съвпаднат с президентските, което е прецедент в историята. Дали това би се отразило добре върху избирателната активност и има ли вариант тези трети парламентарни избори да произведат кабинет, се допита до бившия шеф на Информационно обслужване проф. Михаил Константинов.

Вижте какво каза той пред медията ни:

– Проф. Константинов, разбрахте ли защо бяхте уволнен като шеф на Информационно обслужване?
– Аз не съм уволнен, а принципалът ме освободи от длъжност. В този вид дружества механизмът за назначаване и освобождаване не е различен. Това става с решение на съвета на акционерите.

Само искам да кажа, че нашето дружество е най-доброто дружество в България с преобладаващо държавно участие. Произведохме 30 избора от 2003 година до сега. Срещу нашата работа няма нито едно възражение. А това, че принципалът е решил да ме освободи, ще попитате него.

Нашето дружество е създало една перфектна машина за обработка на информация. Няма значение кой ще бъде директор, дружеството си работи.

– Днес „Демократична България“ отказа да провежда разговори с БСП. Напоследък партиите са в постоянни словесни престрелки и нападки помежду си. Как ще коментирате настоящите драми на политическата сцена?
– С действията си през последните няколко месеца, от април месец насам, българската политическа класа демонстрира своята пълна политическа импотентност. Българската политическа класа е импотентна. Тя не може да роди в момента нищо полезно.

– Каква е прогнозата Ви за следващите избори? Може ли да се очакват изненади?
– Вероятно следващите избори ще произведат подобен резултат с тази разлика, че в опашката може да се случват разни случки. На опашката има една малка партия, която се клати около бариерата, а под бариерата са две други партии които могат да влязат, а над бариерата е една партия, която може да отпадне. Това може да се случи, иначе нищо особено.

Напълно възможно е ГЕРБ да бъде първа политическа сила с голяма разлика между първите и вторите. Останалите демонстрират политическа несъстоятелност, логично е ГЕРБ и ДПС да си подобрят резултата, при положение че другите се държат неадекватно.

– В момента се води дебат трябва ли изборите да бъдат проведени 2 в 1. Според Вас, този вариант може ли да бъде работещ и кой тип избори би бил в най-голяма полза на обществото?
– При избори 2 в 1 и с масово машинно гласуване, българските избиратели ще бъдат тежко затруднени. Искам да ви припомня, че между 4 април и 11 юли от гласуване се отказаха близо 600 000 души. Като при това, епидемичната обстановка през месец юли беше много по-добра отколкото през месец април, следователно тези 600 хиляди не са се уплашили от ковид, а са се уплашили от машините.

Ако трябва да се гласува и 2 в 1 с машини, ще бъде още по-страшно, защото този символичен персонаж на баба Гинка от Гинци ще трябва да върти четири екрана, да избира от няколко опции и баба Гинка трябва да покаже задълбочено познание на компютърната техника, което може би няма. Тези хора, които се отказаха от гласуването, отказаха да се излагат.

– Но има още един сценарий – баба Гинка да ходи да гласува няколко седмици поред.
– Българската политическа класа е несъстоятелна и импотентна именно защото доведе България до това състояние. Да не знаем за кого да гласуваме, да не знаем как да гласуваме и да отблъскваме хората с гласуването. Това е несъстоятелна политическа класа и е най-добре, ако може, да си вземат чантите и да се махнат от тук и да идва някой по-добър, който става за нещо. Тия не стават.

Избори две в едно с машини е зле за избирателите, защото ще ги откаже от тяхното основно демократично правило. Интересува ме българският народ да може да бъде представен и те да го управляват в тежките кризи, в които вече сме нагазили.

Ние в момента имаме най-ниска избирателна активност от 31 години. Това е безобразие. Това показва, че нещо много тежко се случва и ако тази тенденция продължи, резултатът не може да бъде хубав.

Никол ИВАНОВА,