Тошко Йорданов: Хората не обичат НСО, заради дивашкото им шофиране

По време на парламентарния дебат днес председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че отношението на хората към НСО е изключително негативно заради „дивашкото шофиране, возейки някакви фигури“.

„НСО трябва да вози лицата на държавата, но това не са бивши председатели на НС, бивши премиери и кмета на София. Всякакви лица, които искат да им возят децата, жени и гаджетата насам-натам няма да имат НСО. Не допускате Бойко Борисов да се мандахерца с НСО или да разнасят Цвета Караянчева като продукцията, която е произвеждала“, отсече той, предаде днес.бг.

Тошко Йорданов определи ГЕРБ като най-отвратителната партия, която е съществувала през последните 15 години.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се възмути, че от пленарната трибуна се говорят обиди. Според нея хора, които говорят по този начин, нямат място в парламента.

„Ако продължавате така няма нужда да се мери рейтингът на НС при езика, който г-н Тошко използва“, настоя тя.

Десислава Атанасова коментира, че политическите заигравки със службите не са уместни.

„В момента в НСО работят 700 души и ако охраняват само първите трима, службата ще претърпи промени и ще се стигне или до намаляване на бюджета или редуциране на персоналния състав на работещите и не мога да си обясня как България би отговорила на изисквания при официални посещения“, коментира тя.

Атанасова припомни, че по време на европредседателството, НСО беше натоварена с охраната.

„По време на посещениата на нито един световен лидер не е имало пробив в охраната, а ако се случи инцидент в бъдеще при промяна на службата, България няма да се приема като сигурна държава за посещение“, предупреди тя.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ я репликира с думите: „Нима сравнихте президента на САЩ с жалкото подобие на диктатор?“.

Маноил Манев от ГЕРБ припомни, че НСО е първата институция, създадена в тази държава от август 1879 г., но появи ли се нов популист в НС първата му работа е НСО.

„Но приемете ли тези текстове броят на държавни лица, които ще дойдат в България, рязко ще намалеят. В тестовете е записано, че сме длъжни да им осигурим реципрочна охрана като в тяхната страна – два примера – Израел, охрана каквато не можем да осигурим, и Швейцария, където охраната е много снижена, но ние сме гранична държава и средата на сигурност е различна, реално трябва да им завишим охраната спрямо тяхната, но по закон сме го забранили“, посочи той.

Мая Манолова от ИБГНИ коментира, че реформата в НСО започна през 2018 г, когато финансовият министър Владислав Горанов обяви промените и първото му действие в тази реформа беше отнемане на колата на омбудсмана, който по това време беше самата Манолова.

„Горанов обяви, че НСО се е превърнала в таксиметрова служба, но няма нищо страшно в това лица, заемащи публични позиции да останат без специализиран транспорт, защото веднага след това открихме предимствата на пътуването с влак, автобус, метро. Това е приносът на Горанов, който още през 2018 г. прозря нуждата от това да се спестят пари и публични лица да се върнат при хората, където им е мястото“, посочи тя.

кадър БНТ 2