Вдигнаха на 650 лева майчинските за втората година

Въпреки напрежението, стана ясно: Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст да бъде колкото минималната заплата – 650 лв. Така на второ четене с актуализацията на бюджета на ДОО мина предложението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за увеличение на трансферите във фонд за „Общо заболяване и майчинство“. По този начин се отвори вратата за вдигането на майчинството до 650 лв., но в парламента вече няколко часа цари пълен хаос и финалните текстове ще станат ясни по-късно, предава 24 часа.

Против увеличението по този начин се обяви Тошко Йорданов  „Има такъв народ“, който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда.

За 10 г.  от държавата са изчезнали 600 хил. души. Има демографска катастрофа. Да не сложим като приоритет майките и техните деца в актуализацията на бюджета е пълно дебелоочие и дебелокожие“, коментира Димитър Делчев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. По неговите изчисления помощта за майките ще струва 25 млн. лв. на бюджета.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ взе отношение по дебатите за гласуване на парично обезщетение от 650 лева за втората година за майки с едно дете, които се водят в Народното събрание.

Йорданов излезе на парламентарана трибуна и каза: Това предлагане на кило ще продължи практиката майки на 14-15 години да получават огромна част от парите от социалните помощи, което не е справедливо.