Решават за 120 лева добавка към пенсията

Днес депутатите ще трябва да решат с колко ще се увеличат пенсиите от 1 октомври.

Възможно е да бъде и 120 лева.

Те ще заседават извънредно от 11 ч., за да гласуват окончателно актуализацията на бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО), внесени от служебното правителство. В новите разчети на Касата са предвидени допълнително 134 милиона лева. Служебното правителство предлага пенсиите да се повишат средно с 12,5 на сто от 1 октомври.

Сериозни дебати се очакват в парламента, тъй като предложенията за пенсиите са 6.

Служебното правителство предлага минималната пенсия да стане 340 лева, като за част от пенсионерите са предвидени и добавки, които да увеличат размера на пенсията им до линията на бедност, която в момента е 369 лева.

От „Има такъв народ“ заложиха от 1 октомври минималната пенсия да е 370 лева, като  отпадне добавката от 50 лева, а максималната да стане 1500 лева. Предложението на ГЕРБ-СДС е да отпадане таванът на пенсиите, а добавката да е 100 лева за всички пенсионери.

ДПС поиска добавката да е 120 лева и обясни, че бюджетът го позволява.

От БСП искат преизчисляването на пенсиите да става на базата на осигурителния доход от 2018 г., в случай че е по-благоприятен за пенсионерите. “Изправи се БГ! Ние идваме!“ са заложили размер на минималната пенсия до линията на бедност – 369 лева.

Бюджетната комисия одобри на второ четене минималната пенсия да е 370 лева. Финансовият министър Асен Василев коментира, че ако в пленарната зала бъде прието предложението на „Има такъв народ“, това няма да наруши да бюджетния баланс.

Ще продължи да се изплаща и месечната добавка „бедност“, посочи Василев. И обясни: „До края на годината тя ще да има по-малък обхват, тъй като минималната пенсия се вдига повече. Тя ще е само за пенсии, които са под минималната пенсия – за военни ветерани, за инвалидност и т.н.“

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвижда допълнително 134 милиона лева, като 120 милиона от тях са предназначени за справяне с новата Covid вълна и се предвижда да бъдат разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

От ГЕРБ настояват за преразпределение на предложените от служебния кабинет 120 милиона. Според тях приоритетно трябва да бъдат за възстановяване на методиката за изплащане на 1000 лева на работещите на първа линия, допълнителни по 600 лева за общопрактикуващите лекари и 360 лева за специалистите по здравни грижи, считано от първи октомври, както и допълнителни 15 милиона, които да се разпределят за общинските болници в последните три месеца на годината.