Асен Василев за 120-те лева бонус: Трябват 847 милиона лева, които няма откъде да дойдат

Депутатите приеха днес вдигане на пенсиите и бонус от 120 лева, но парите всъщност пари засега няма откъде да дойдат.

„Две взаимоизключващи се предложения приеха депутатите в закона държавното обществено осигуряване – едното е за 120 лв. за всеки месец до края на годината, след което тези пари спират, а другото е предложението, което служебният кабинет внесе и бе прието на бюджетна комисия за минимална пенсия 370 лв. плюс преизчисления с 12,5% на всички останали пенсии“, предаде 24chasa.bg.

Това обясни финансовият министър Асен Василев след края на днешното 10-часово извънредно заседание на парламента. Тази вечер във финансовото министерство ще изчисляват бюджета според двата варианта, така че сутринта да могат да предоставят разчетите на депутатите и те да вземат окончателното решение, обясни той. „Ще пресметнем и двата варианта и ще ги предоставим на парламента. От там нататък парламентът трябва да реши кой от двата текста да остане. Ако останат 120-те лв. те са по-скъпи с около 200 млн. лв., а предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което не е ясно дали ще се случи. Точно това трябва да смятаме дали има резерв с допълнителни приходи, иначе трябва да се вземат средства от държавния бюджет с допълнителен трансфер, тоест да се намалят част от другите пера“, каза Василев.

„Ако остане предложението на бюджетна комисия там става въпрос за допълнителни 50 млн. лв., които ги има като приход в държавния бюджет и ще бъдат осигурени. Проблем ще бъде ако останат и двете предложения, защото това означава допълнително 847 млн. лв., които определено няма откъде да се вземат“, добави той в кулоарите на парламента, цитиран от 24 часа.