Кога е правилно да се пие пробиотик-преди или след антибиотик

Приемът на антибиотици унищожава не само вредните бактерии и потиска основните им жизнени функции, но влияе негативно и върху полезните. Влошаването на вътрешния баланс на микробите е пряк резултат от приема на антибиотици.

Важно е да както да приемате антибиотици само при необходимост и по лекарско предписание, така и да се погрижите за влошената от приема им микрофлора.

Последното е възможно благодарение на пробиотиците. Пробиотиците са живи микроорганизми, чието действие е насочено към подобряване на вътрешния микробен баланс. Ефективното им действие е открито преди век, когато започват изследванията върху тях. Приемът на пробиотици стимулира развитието на полезните бактерии в организма и повишава ефективността на имунната система. Той подпомага полезните бактерии да осъществят функциите си, подобрява храносмилателните процеси и усвояването на хранителни вещества в червата и поддържането на баланса на микрофлората в червата. За да изпълнят ролята си, важно е пробиотиците да бъдат включени в правилния момент. Кога да приемате пробиотика?

Пациентите, лекувани с антибиотик, трябва да приемат пробиотик не по-късно от 3 дни след началото на антибиотичното лечение. Практиката сочи, че, колкото по-рано започнете приема на пробиотик, толкова по-добре. За да бъде ефективен, приемът на пробиотика трябва да бъде максимално отдалечен от приема на антибиотика, като няма изискване коя таблетка се приема първа.

Минималното изискване е да са изминали поне 2-3 часа от приема на антибиотика, преди приема на пробиотика. Ако първо приемате пробиотик,изчакайте поне 2-3 часа след него, преди да вземете предписания антибиотик. Едновременният прием на двете таблетки води до унищожаване от полезните бактерии, приети чрез пробиотика, от антибиотика. Като продължителност на приема специалистите препоръчват пробиотикът да се приема по време на лечението с антибиотик и да се осъществи поне 20-дневен прием на пробиотици след преустановяване на антибиотичния курс.

Ползи от приема на пробиотик

Приемът на пробиотик има следните изразени ползи за благосъстоянието и цялостното здравословно състояние на организма. Най-силен позитивен ефект пробиотиците имат върху: поддържане на баланса на флората в уринарния тракт, предпазване от алергични реакции, заздравяване на кожата и успешно решаване на редица кожни проблеми – екзема, акне, поддържане на доброто здравословно състояние на устната кухина, здравето на зъбите и профилактика против развитието на пародонтоза, благотворно влияние върху дебелото черво с изразен антитуморен ефект, регулиране на нивата на холестерола в организма, поддържайки ниски нивата на лошия холестерол, изразено превантивно действие срещу хеликобактер

Приемът на пробиотици е важен не само при лечение с антибиотични препарати. Редица заболявания, стрес, нездравословен начин на живот също водят до нарушаване на баланса на микрофлората на червата, което следва да се коригира с прием на пробиотик.