Мая Манолова във Варна: Държавата трябва да покрие увеличението на тока

Мая Манолова откри кампанията на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ във Варна. Тя и част от екипа й представиха своите идеи на брифинг, след който проведоха среща с граждани и представители на морския бранш в града.

Манолова обяви 31 антикризисни мерки, които ще държи да бъдат приети от новия парламент. Именно това е и номерът на движението в бюлетината. Те са изцяло насочени към малкия и средния бизнес, обикновените хора, пенсионерите, жените в майчинство и самотните родители, които отглеждат над 30 % от децата у нас. В листата във Варна има икономисти, хора от морския бранш, финансисти, представители на културата, предприемачи и други.

„Чака ни една тежка, трудна и кална кампания. Виждате, че вече са впрегнати и социологически агенции, които ни отписват за предстоящия вот. Свидетели сме на кална кампания на партиите на статуквото срещу партиите на промяната. Нас обаче не ни е страх, готови сме. Слоганът ни е „Мутри вън“, но знаем, че битката с мутрите ще бъде дълга. Срещу нас са милиардите на мафията“, започна Манолова.

„Основното ни искане е държавата да покрие увеличението на тока за представителите на малкия, средния бизнес, пенсионерите, обикновените хора, както и на училищата, болниците и други учреждения. Изчислили сме, че това ще струва между 150 и 180 милиона лева на месец. Излишъкът в бюджета в момента е 1 милиард, така че държавата може да си го позволи. Другото, на което ще държим, е добавката от 120 лева за пенсионерите, за приемането на която ние бяхме в основата, да продължи и през цялата 2022 г. Също така искаме през втората година от майчинството да се дава сума, равна на минималната работна заплата – 650 лева. За второ и трето дете да се дават по 10 000 лева при осигурени родители. Трябва да бъдат подпомогнати и самотните родители – с ваучери за детегледачки, за храна,  за ток, вода и парно, за култура и битови ремонти“, обяви Манолова.

Друг важен акцент, на който тя ще държи, е намаляването на ДДС-то в сметките за тока, водата и парното от 20 на 5 процента, както и възможност да се отложи плащането на сметката за електроенергия с до 6 месеца.

Манолова разкри още, че голямата цел ще бъде създаване на правителство на партиите на промяната. „Искаме ГЕРБ и ДПС да останат далеч от властта. Знаем кой заложи мините в енергетиката. Виновен за състоянието й е Борисов и неговото правителство. Партиите на промяната трябва да се обединим, да подпишем споразумение с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. В следващото Народно събрание ще има нужда от силни хора, биткаджии“, коментира още бившият омбудсман.

Тя обяви и 100-процентовата си подкрепа за кандидат-президентската двойка Румен Радев/Илияна Йотова. „Те се държаха почтено и миналото лято застанаха на страната на народа, на протестиращите. Г-н Радев има любовта на народа, но нека да знае, че има и подкрепа на Изправи се БГ! Ние идваме“, заяви тя.

Вчера и днес Манолова е провела много срещи, част от които и с представители на морския бранш. На брифинга в радио „Варна“ присъства и кап. Стоян Ангелов. „Много от проблемите, които обсъдихме, са важни за решаване, тъй като от тях зависи развитието на града. На пристанище Варна не знам дали през последната година е имало повече от 50 кораба. Прекарах последните 45 дни там и дойдоха точно пет кораба. Иначе заведенията си работят, Виенското колело се върти. Констанца прилапа голямата част от търговията по море“, заяви кап. Ангелов.

На брифинга бе и Деница Димитрова, която е представител на неправителствения сектор. Тя разкри, че винаги е подкрепяла Мая Манолова най-вече заради каузата й свързана с подпомагане на хората с увреждания.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!