Проф. Герджиков: Кирил Петков не е нарушил Конституцията

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков не очаква ожесточена битка по време на предизборната кампания за два вота на 14 ноември. Очаква нормална политическа битка в рамките на правилата.

Той определи като свеж полъх появата „Продължаваме промяната“ и посочи, че партиите, които не съставиха кабинет след изборите през април и юли, са били скъсани на парламентарния изпит.

По думите му в предаването „Опорни хора“ казусът с гражданството на един от лидерите на „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков, е сложен.

„Отношението между два субекта на българското право не може да зависи от трета страна – дали и кога ще отпише гражданина от канадско гражданство. Ако тя не отписва, ние сме в състояние на васалност. Кирил Петков не е нарушил Конституцията, ако го е направил в писмена форма с нотариална заверка на подписа адресирано до Канада“, заяви проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

На мнение е, че Конституционният съд се бави с решението по казуса, тъй като вероятно има вътрешни разногласия.

„Не мога да си представя президентът Радев да знае, че нещо не е редно и да го направи“, добави бившият служебен премиер.

„В президентската битка има две основни и достойни фигури – президентът Радев и Анастас Герджиков. Вероятно ще отидат на балотаж“, посочи проф. Герджиков, който не очаква кандидатурата на Мустафа Карадайъ да повлия особено на вота.

Оптимист е за съставянето на кабинет след изборите на 14 ноември и има големи очаквания към „Продължаваме промяната“. ГЕРБ щели да спечелят изборите, но никой нямало да иска да се коалира с тях.

„Станаха малко като прокажена партия и ще се премине към втората политическа сила „Продължаваме промяната“. Много близо след тях ще бъде БСП, ще се представят по-добре от предходните избори“, смята проф. Герджиков.

Според него от ИТН са показали неопитност и са допуснали груби политически грешки с недалновидни ходове. Той не ги вижда преди четвърто място след вота.

Гледайте целия разговор във видеото.