КЪДЕ СА ДНЕС ДЕЦАТА ОТ „ТАРАЛЕЖИТЕ СЕ РАЖДАТ БЕЗ БОДЛИ?“

„Когато татко се ядоса на мама, чупи чаши. Това е, защото жена не се удря. Ама е по-скъпо”. Това е една от култовите реплики, изречени от дете – герой в българската комедия „Таралежите се раждат без бодли“ от 1971г. Режисьор на филма е Димитър Петров, а сценарият – на Братя Мормареви.

В „Тревожно явление”, „Хулигани” и „Подаръкът” – това са трите новели във филма, героите са десетгодишни момчета. Вкъщи, на улицата, в училище – навсякъде те отстояват своята независимост.

Групичката хлапаци днес, 50 години по-късно, не успяват да останат приятели. Някои са в чужбина и развиват бизнес там, а други работят в радиото или телевизията.

Тогавашните малчугани са избрани за филма от талантливия режисьор Димитър Петров. Обикаляйки столичните училища, той използва дарбата си да предразположи децата. Успява да изкара на повърхността техните най-добри качества. Така, верен на интуицията си, той събира група страхотни хлапета за „Таралежите се раждат без бодли”.

Съдбата днес ги е отпратила в различни посоки. Някои от тях, като Димитър Цонев, вече не са между живите. Точно филмът на Димитър Петров слага началото на творческия път за Димитър Цонев, още повече, че и героят му се казва Митко – момчето, което може да си мърда ушите.

Димитър Цонев
Журналистът Митко Цонев бе част от култовия филм

Димитър Цонев оставя след себе си не само тази роля. Само за недългия си 56-годишен живот той беше юрист, журналист, говорител; обичан съпруг, грижовен баща и любим дядо.

Друг от героите във филма – Теди – е изигран от Ивайло Джамбазов. Той си отива от този свят седем години преди Димитър Цонев. След ролята си на сериозния Теди в „Таралежите се раждат без бодли” Джамбазов се снима и в „С деца на море”. Дори когато вече пораства, той продължава да бъде близо до киното. В Москва той учи кинорежисура и се опитва да се реализира в България. Често обаче не отпускат държавни субсидии за филмите му, които се оказват много метафорични и са само за отбрана публика. Не успява да уреди и личния си живот. След тежкия си развод Джамбазов е приютен от своите родители – Иван и Златина Джамбазови, актьори. Отказва комуникация с приятели и се затваря в болката си, до момента, в който решава да полети към вечността от висок етаж.

Ивайло Джамбазов
Ивайло Джамбазов в кадър с великия Георги Парцалев

Голям приятел на Ивайло Джамбазов си остава и друг участник във филма – Кирил Петров. Той изиграва ролята на малкото момченце Кирчо, което изпива каса с бутилки лимонада, за да участва с парите от върнатите бутилки за закупуването на топка. По-късно Кирил Петров снима и в „С деца на море”. Той е по-малкото момче, което заедно с Пипси (Петър Пейков) подлудяват чичо Манчо, игран от великия Георги Парцалев, с празния фотоапарат.

Днес Кирил Петров е водещ на шоуто „Тройка на разсъмване” в радио „Витоша”. Винаги обаче с удоволствие говори за онези години, когато заедно с останалите от снимачния екип са обикаляли страната след прожекцията на „Таралежите се раждат без бодли”. Как хората им задавали въпроси  и как харесвали този филм, в който той участва, преборвайки конкуренцията на 500 деца. Явява се на кастинга по идея на баба си и понеже бил малък – само на 6 години – и не бил притеснителен, режисьорът го харесал.

Кирил Петров
Радиоводещият Кирил Петров

Почти същите актьори участват и в „С деца на море” с изключение на Димитър Цонев. Баща му, актьорът Коста Цонев, не разрешава, смятайки, че не трябва „да пробутва” отрочето си. Така отказва после и на други режисьори.

А точно във филма „С деца на море” се изявява силно талантът на Петър Пейков – пълничкият хлапак, който е харесан от Димитър Петров още от „Таралежите се раждат без бодли”, където е в ролята на Денби.

Пейков обаче не остава в киното. В годините на социализма родителите му остават в чужбина и не се връщат повече. Кирил Петров споделя, че според това, което е чул, семейството на Пейков е било първо в Австрия, а след това не знае повече нищо за тях. Други „таралежчета” казват, че на по-късен етап Пейков е започнал бизнес в Англия с перилни препарати.

Животът на Нейко Нейков също продължава зад граница – в Италия, където заживяват родителите му.

А таралежите … те наистина се раждат без бодли, но много мъдри. Колко въпроси само може да повдигнат думите на един от тях: „Някои смятат, че уважението е по-важно от подаръка”.