Задължителна ваксинация за всички държавни чиновници се готви

В момента се обсъжда идеята за задължително ваксиниране на държавната администрация. Това се разбра от изказване на здравния зам.-министър Димитър Петров пред Нова.

Той обясни, че ще се даде гратисен период между две и четири седмици, за да се постави поне първата доза.

Тези, които искат да мамят със зелени сертификати, ще плащат солени глоби.

По принцип ви глобяват, но ако има данни за фалшификация, може да се повдигне обвинение. Не мога да кажа колко е глобата, това е проблем на глобяващите органи – глобата е до 1000 лв. за физически лица. Това заяви по Нова Тв служебният зам.-здравен министър д-р Димитър Петров.

Възможно е да бъдат глобени и пускащите хора без зелени сертификати, като при системни нарушения санкцията се увеличава. Например – да бъде глобено заведение. Системно нарушение значи 2 или повече нарушения. Може дори да бъде затворен съответният обект, обясни служебният зам.-здравен министър.

В момента тези, които могат да проверяват, са РЗИ и полицията. Само полицията може да иска лични карти, уточни д-р Димитров пред Нова телевизия. Основно ще разчитаме на полицията, добави той.

Що се отнася до наличието на антитела, за да имаш зелен сертификат, д-р Димитров коментира, че не може да се промени, ако няма промяна на европейско ниво – заради недоволството от тази сутрин специално в „Пирогов“. Същото е и за срока за преболедуване – 6 месеца след положителен PCR тест (служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров посочи и антигенен тест от сертифицирана лаборатория, но засега има пречка заради „Информационно обслужване“ и се чака до 1-2 дни това да е свършено), по думите на д-р Димитров.

Ако променим изискванията, зеленият сертификат няма да е европейски и ще излезе, че променяме на своя глава правилата (за ЕС), продължи той, но каза и, че чисто медицински има много спорове.

Не може ли за лекарите да се направи изключение при наличие на антитела? Не може, на своя глава здравният министър не може да го направи, категоричен е д-р Димитров. Д-р Димитров заговори за гратисен срок за въвеждане на зелен сертификат, например за учителите. Образователният министър поиска срок от 1 месец – заради 90 000 учители. А за останалата държавна администрация, за където също се мисли зеленият сертификат да е задължителен (за работещи с много хора), също броим 100 000 лица и също се мисли за гратисен срок при въвеждане – до 4 седмици.

Хора, които не могат да си поставят ваксина по здравни причини, още повече следва да се тестват. По-добре е такива хора да не ходят на места, където има много голямо скупчване на хора, каза зам.-здравният министър.

А пред „Пирогов“ обикновени хора твърдяха, че трябва да платят за тест за зелен сертификат – 35 лв. за антигенен тест, 90 лв. за PCR. Припомняме, че д-р Стойчо Кацаров заговори за 1 000 000 безплатни антигенни тестове, но всъщност тепърва се прави обществена поръчка! Не мога да кажа ще има ли локдаун при 9000 души в болница, завърши зам.-здравният министър, пише Novini.bg.