Жената до Боян Петров обвини Кирил Петков в лъжа: Аз платих спасителната акция за Боян

Радослава Ненова, жената до загиналия алпинист Боян Петров, обвини в лъжа Кирил Петков.

Причината е, че от той твърди, че заедно с баща му са дали 30 000 долара за спасителната акция и издирването на Петров в Хималаите.

Според Петков той и баща му лично са участвали в търсенето с хеликоптер над Хималаите.

В свой коментар Радослава Ненова твърди, че кандидат-депутатът и лидер на „ПП“ лъже откровено с политическа цел за случилото се при издирването на Петров, пише tribune.bg. .

„Здравейте, единствен проблем е, че не са организирали и платили тези хора, най-малкото защото беше силно политическа акция, а те не са имали властта да направят нещо и не е редно и честно спрямо истинските хора които свършиха тази не лека задача да се толерират лъжи. Няма как да съм в грешка тъй като сметката за спасителната акция платих аз. Има си документи за всичко съответно няма нужда да е моята дума с/у на някой честен думата“, пише съпругата на покойния Боян Петров.

Тя подчертава, че има документи за всички свои твърдения. По думите й в Непал е имало много българи по това време, които обаче не си правят пиар.
Припомняме, че Петков не веднъж в свои интервюта е споменавал своята близост до Боян Петров и е казвал, че е с баща му са направили лично дарение.

 

Всъщност пред БТВ в разказа си за акцията Кирил Петков ясно посочва, че сметката е отворена от приятелката на Боян и в нея пари освен нея са дарили 10 негови лични приятеля.

Цялата акция струваше 65 хиляди долара и беше финансирана от приятелите му, казва Петков.

„Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайския посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи”, разказа тогава Петков.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация.

След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути.“, описа тогава ситуацията Петков.
След като Боян Петров не бе намерен и вече бе ясно, че е загинал, Кирил изрази огромното си съжаление и тъга за трагичния край на Съни, както го наричаха приятелите му, предаде Марица.

„Огледахме много внимателно под скалите, всички места, където може да е паднал, огледахме с чувствителни камери, опитахме да идентифицираме индивидуални точки, а екипът на Китай ги обходи. Самият хеликоптер прелетя над самия връх. Всички сме много недоволни, че не можахме да го намерим… Командирът на китайския спасителен екип ни каза: Да знаете, че от днес нататък няма граници между Китай и Непал, когато става дума за спасителни мисии.“, разказа тогава възпитаникът на Харвард.