14 признака, че сте развили плесенна болест – една от най-тихите убийци!

Мухълът обикновено се свързва с мръсните завеси за баня и гнилата храна, но той е буквално навсякъде и не се ограничава само до влажните зони. Ако в дома ви има мухъл, то вие поглъщате и вдишвате това токсично вещество всеки ден, без дори да го осъзнавате.

Когато тялото се пренасели с мухъл, това компрометира функцията на имунната система и създава идеална среда за развитие на заболявания, диагностицирането на които може да отнеме години.

Тих убиец

Не всички видове плесен са толкова лоши, но има някои силно отровни разновидности. Те се наричат ​​микотоксини и замърсяват всичко, включително мебели, завеси, спално бельо и дори дрехи. Микотоксините са много трудни за убиване и веднъж погълнати, те атакуват имунната система и увреждат нервната система, ставите и дори мозъка. В крайна сметка това може да доведе до много заболявания, дори рак.

зараза плесен

Според проучване от 2005 г., публикувано от Международния институт за тропическо земеделие:

„Острата токсичност обикновено има бързо начало и очевиден токсичен отговор, докато хроничната токсичност се характеризира с ниска доза радиация за дълъг период от време, което води до рак и други обикновено необратими последици.“

ТОКСИЧНОСТ ОТ ПЛЕСЕНИ

Проучване от 2011 г., публикувано в Applied and Environmental Biology, установи, че 25-28% от северноамериканците са генетично податливи на неблагоприятни ефекти в райони с повредени водопроводи, като работните им места или домовете.

В допълнение, проучването установи също, че „влагата“, която е идеална среда за размножаване на гъбички и мухъл, присъства в до 50% от домовете и сградите в Северна Америка и че „… растежът на гъбичките е проблем в 15 -40% от домовете в Северна Америка“.

С други думи, имате 50/50 шанс вашият дом или работно място да бъдат податливи на мухъл и ако е така, тогава до 40% ще се сблъскате с негативните му последици.

КЪДЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ МУХЪЛЪТ?

Мухълът процъфтява в присъствието на вода, като лошо вентилирани бани и мазета. Обикновено започва с малко петънце по ъглите или зад душа. Много често се появява мухъл в наводнени места, които не са били правилно почистени. Места като мръсна водопроводна система, които са натрупвали прах и влага през годините, също са податливи на мухъл. Понякога може да се внесе в дома с необработен дървен материал или строителни материали.

баня плесен

КАК ДА ПОЗНАЕМ ДАЛИ ИМАМЕ ОТРАВЯВАНЕ С ПЛЕСЕН?

Когато сте хронично изложени на мухъл, симптомите могат да започнат като леки, но когато тялото започне да „прелива“ от мухъл, симптомите прогресират. Симптомите са много сходни с тези на други заболявания като целиакия, лаймска болест и фибромиалгия, което често води до погрешна диагноза.

главоболие мухъл

14 ПРЕДУПРЕЖДИТЕЛНИ ПРИЗНАЦИ ЗА ОТРАВЯНЕ С ПЛЕСЕН

 • Възпалителни проблеми.
 • Стомашно-чревни проблеми / чувствителност към храна.
 • Изтръпване и схванатост.
 • Светлинна чувствителност.
 • Замъглено зрение.
 • Автоимунни проблеми.
 • Болка в ставите.
 • умора.
 • главоболие.
 • Промяна на теглото.
 • Неврокогнитивни проблеми.
 • Мозъчна мъгла / Объркване / Загуба на памет.
 • Проблеми с настроението.
 • Проблеми със съня.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ?

Проверете вашата среда

ERMI (Environmental Relative Humidity Index), който е разработен от Агенцията за опазване на околната среда (EPA), е най-надеждният тест. Ако открие мухъл във вашия дом или работно място, той също така определя дали е токсичен или не.

токсичен мухъл

Намерете професионален фиксатор на мухъл

Ако тестът установи наличието на мухъл, препоръчително е да намерите професионална компания за отстраняване на мухъл, която премахва замърсени материали, извършва всички необходими ремонтни дейности за течове и почиства вентилацията. Уверете се, че сте проверили отново зоната, след като приключите работата си, така че да няма спори.

Намерете лекар, който е запознат с всички признаци на чувствителност към мухъл

Потърсете лекар, който е запознат с признаците на токсичност на мухъла, за да можете да започнете процеса на детоксикация.

Яжте здравословни храни

След като приключите с процеса на детоксикация, важно е да се храните и живеете по здравословен начин, като избягвате храни, които съдържат мухъл, плесен и дрожди. С други думи, трябва да избягвате захари и въглехидрати. От друга страна се препоръчва прием на добавки като зехтин, активен въглен и глутатион, които да помогнат за възстановяване на организма.