Елисавета Белобрадова: Постигнахме голямо разбирателство по много теми

Елисавета Белобрадова от Демократична България участва в преговорите за социалния сектор заедно с останалите три партии, от които се очаква да се договорят за коалиционно управление.

“Всички колеги бяхме приятно изенадани поне в обсъждането на социалния ресор. Срещата беше около 4 часа и половина, което е изключително добре специално за този сектор. Постигнахме голямо разбирателство по много теми. За да се вземе решение по всичко трябва да се направи сериозно проучване и анализ. Има нефункциониращи социални услуги. Виждаме какво се случва с възрастните хора. Социалните услуги не могат да отговорят на нуждите, включително и на жените, които са жертви на домашно насилие, тъй като няма институции”, каза тя в предаването “Лице в лице” по БТВ.

“За пенсионерите беше предвидена една помощ от 120 лева, която е до края на годината, и впоследствие ще има системно повиша нане на пенсиите. Постигнахме съгласие, че пенсиите няма да падат под размера на тази добавка от 120 лева. Имаше предложение от ПП да бъдат всички детски градини и ясли безплатни. Обърна се внимание, че това не гарантира място в тях, тъй като няма толкова места. Постигнахме съгласие да са безплатни градините и яслите. Проблемът с градините е на регионално ниво. Трябва да се превърне в национален приоритет”, заяви още Белобрадова.

Кадър: БТВ