Рашков пред евродепутати: Гешев си мисли, че полицията е ногото поделение

Иван Гешев си мисли, че българската полиция му е подчинена, тъй като е негово поделение. Това се оплакал Бойко Рашков пред евродепутати, съобщава БНР.

Твърдението се съдържа в доклада за мисията в България на Мониторинговата група от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, проведена в края на септември.

Предстои в понеделник в парламентарната комисия в Брюксел да бъдат обменени мнения по доклада.

Рашков се е оплакал и от липсата на контрол върху главния прокурор. Той е заявил, че политическата зависимост обяснява защо не е започнато разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов въпреки снимките и записите. МВР министърът е посочил, че има случаи на голяма корупция, свързани с магистрали и язовири, а отпуснатите евросредства не са били правилно контролирани.

Рашков и евродепутатите са на мнение, че българските служби не са си свършили работата и по Закона „Магнитски“.

На срещата с вътрешния министър е подчертано, че при предишното правителство не е водено адекватно разследване за използването на несъразмерна сила от полицията срещу протестиращите.

От своя страна обвинител №1 Иван Гешев е подчертал, че „Барселонагейт“ е в досъдебна фаза, поради което главният прокурор не може да иска или да дава информация без съгласието на наблюдаващия прокурор. Той е обещал да изпрати допълнителна информация за методологията на разследването на случаите и на т.нар. „златни кюлчета“, ако има такава.

Мониторинговата група е провела срещи с тогавашния министър на правосъдието Янаки Стоилов, както и с вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов. Двамата са били категорични, че конфискацията е един от инструментите за борба с корупцията и трябва да бъде прилагана по начин, който дава резултати.

Министърът на културата Велислав Минеков пък е дал за пример предоставянето на 500 000 евро за положително отразяване на дейността на едно министерство, което определя като „купуване на съвест“.

снимка Булфото