Извънредна новина за тестването на учениците за Ковид-19

Много оживени дискусии предизвика връщането на по-големите ученици в клас след дистанционното обучение и провеждането на тестове за Ковид-19 , които са задължително условие към момента в общините с повишено ниво на заболеваемостта. На този фон новините от Министерство на образованието и науката са добри:

Еднократното изследване за COVID-19 на всички ученици в страната през следващата седмица е осигурено.

Вчера в склада на БЧК са пристигнали 665 820 щадящи теста, съобщиха от МОН.

Заедно с резервите, останали след разпределението на тестовете за изследването през тази седмица, в момента са налични общо 746 480 теста. Те са напълно достатъчни за провеждане на нормален присъствен образователен процес с едно тестване във всички училища в страната в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души поне до 17 декември.

Утре Регионалното управление на образованието в Пловдив ще получи количествата за Пловдивска област – над 67 000 теста.

Към момента с тестване вече се върнаха в класните стаи 70% от учениците от 1. до 12. клас в областта, каза началникът Антоанета Кръстанова. Продължават да пристигат заявки от училища за нови количества от по 50-ина теста, защото още и още родители подават декларации за съгласие. Има резерв и веднага се организира изпращане на тестове.

Междувременно заболеваемостта в община Куклен се вдигна отново над 250 на 100 000 и от днес в едното училище там се учи при условие за тестване на децата. В другото процесът тръгва от утре. До момента всички бяха на училище без тест, тъй като бяха в безопасната зона.

В Сопот и Стамболийски пък заболеваемостта пада под 500 на 100 000 и от обучение от разстояние в електронна среда учениците се връщат в класните стаи от утре – там, където има съгласие на 50% от родителите в паралелка.

Онлайн към момента остават Брезово и Лъки, а на училище без тест за Ковид – Кричим, Първомай и Калояново.