Как при Тодор Живков администрацията беше 80 000, а сега са 200 000. Какво точно работят?

30 000 чиновника са нищо. Става дума за тези, които не вършат нищо, а получават заплати като за министри.

Истинските чиновници да не се притесняват. Истинските чиновници са едва 80 000 – 100 000 души, а в момента в държавната администрация работят над 200 000.

Много пъти съм се чудил, как по времето на Бай Тошо, когато всичко се пишеше на ръка или на пишеща машина и в най-малкото село имаше някакво предприятие в което имаше администрация, същата наброяваше едва 80 000 служители и забележете – при население около 8-9 милиона?

Сега при наличието на компютри и каква ли не техника, при липса на икономика, защо е цялата тази администрация и какво работи, като забележете – при население едва 6 милиона?

Припомняме, че Асен Василев се закани да намали тази раздута администрация, за да може България най-накрая да дръпне малко напред.

Той вече има подкрепа от страна на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. По сметки на Василев обаче, чиновниците в страната са 250 000 души, а официалните данни на НСИ за централната и териториална администрация сочат друго – близо 99 000 души.

Според работодателските организации орязването на щатовете даже е закъсняло.

„Ние сме на първо място по брой чиновници на глава от населението. Ние намаляваме с 50 000 на година, а администрацията расте“, каза Добрин Иванов от АИКБ.

Според работодателската организация няма да има ръст на безработицата, ако идеята бъде осъществена.

„Безработицата е на рекордно ниско ниво. Освободените служители много лесно и бързо ще намерят работа в частния сектор“, подчерта Иванов.

Не на това мнение са синдикатите. Според тях в пространството са хвърлени числа без анализи, а на места има остър недостиг.

„Инспекторите, които следят за трудовото законодателство в страната, са 400, а фирмите са над 400 000. Няма кой да отиде на място и да проверява“, заяви икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„30 000 души са една пета от всички безработни. Някой питал ли ги е тези хора“, подчерта Любослав Костов от КНСБ.

Профсъюзите са категорични, че са готови и на протести. Идеята на Асен Василев е да се окрупнят и звена като счетоводство, човешки ресурси, юридически отдел.

„Например, всяко ведомство има счетоводен модел, което не е необходимо“, допълни Добрин Иванов.

От „Демократична България“ смятат, че въвеждането на така чаканото електронно управление ще доведе до естествено намаляване на администрацията.

„Навлизаме в период на икономически растеж. Нищо страшно не виждам в това начинание. Ще дадем твърда подкрепа“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Автор: Мажд Алгафари