Зайкова: Моята пенсия не е висока, синът ми помага с пари

Мика Зайкова призна как оцелява в тези сложни времена за живот.

От ноември 2021 г. досега има ръст от 28% на най-евтините и най-употребявани хранителни продукти и зеленчуци. Това изчисли икономистът Мика Зайкова, която заедно с екип на БНТ излезе на пазар, за да види какво може да се купи с увеличените пенсии.

„Избрахме продукти от малката кошница, от първа необходимост, избрахме 24 продукта. Превърнали сме кренвиршите, салама и другите неща в 1 кг., за да има база за сравняемост, избрахме най-евтините неща. Тук има 1 хляб, 6 яйца и 250 гр. масло.

Сравнихме се с цените от ноември 2021 г. Сметката сега ми излезе 157.10 лв., през ноември – 122,40 лв. Това е почти колкото социалната пенсия, която сега е 170 лв.”, обобщи тя. „Не само пенсионерите, но и бедните първо си плащат сметките. Могат ли да си позволят да похарчат 157 лв.”, попита тя. „Бедните стават все по-бедни и все повече”, отчете Зайкова.

„Доходите трябва да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите, минималната трябва да е над прага на бедност”, смята бившата депутатка. По думите ѝ, е било грешка „да се смесват баби жаби”. „Едно е да преизчисляваш пенсия, друго е да даваш социална добавка. Грешка беше да се говори, че никой няма да получи по-малко пари. И хората чакаха да не получат по-малко от това, което са получили през декември.

Винаги давам акъл на този, който поиска. Още на предното обсъждане говорихме, че това ще даде негативен резултат. Не очаквах този удар, който ще направи НОИ. Затова се получиха тези разлики.

Моята пенсия не е особено висока, тя се промени с 56 лв. нагоре. И аз съм от тези, които взеха по-малко от декември”, призна Зайкова.

„Имам син, който е адвокат в Америка и ми праща всеки месец пари, иначе няма как да се оправя. Той ме кани да ида при него, но аз мисля, че съм по-полезна тук”, каза още тя, пише факти.бг.