Д-р Илиев от Берн с тревожни новини за паралелното протичане на Делта и Омикрон

В момента като доминиращ Ковид-щам се очертава Омикрон , но въпреки това Делта продължава да върлува както у нас, така и по цял свят. Това паралелно циркулиране на двата варианта на коронавируса ще продължи и през следващите седмици.

Това каза за Нова телевизия ваксинационният експерт д-р Аспарух Илиев.

Традиционно преболедуването с някои от вариантите на вируса предпазваше от повторно заразяване, но това не важи за Омикрон. Все още не сме наясно колко преболедувалите с Омикрон са защитени и от Делта варианта. Секвенира се една много малка част от пробите. През следващите седмици ще има увеличение на заразените, ще има и повече скрита заболеваемост. Усеща се и запълване на интензивните ресурси в лечебните заведения”, каза още Илиев.

„Ежедневно в България умират между 200 и 250 души поради причини, различни от вируса. Към тях сега се добавиха и средно по около 100 души починали с коронавируса. Изглежда, че смъртността при възрастните над 18 години е по-ниска, в сравнение с Делта варианта, но има много повече боледуващи деца. Не бива да се успокояваме с по-леко протичане на вируса”, допълни д-р Илиев.