Украинската армия откри стрелба с най-новото си оръжие

Надеждите на Украйна за успешна съпротива при евентуално нахлуване на Руски войски се гради най-вече около хилядите модерни противотанкови ракети, с които вече е въоръжена украинската армия.

Те са на принципа „стреляш и забравяш“.

След изстрелване самонасочващата се ракета уцелва на 100 % и унищожава противниковия танк.

Под ръководството на командващия Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски, заедно с представители на мисията за обучение на британските въоръжени сили в Украйна – операция Orbital, представители на украински и чуждестранни медии видяха възможностите на NLAW, съобщиха от Украинските въоръжени сили.

Изпълнението на огнените задачи беше оценено като „отлично“.

Около четири дузини украински военнослужещи от Сухопътните войски и други видове и родове на въоръжените сили на Украйна, въпреки изключително трудни метеорологични условия, потвърдиха на практика, че могат не само да поразяват точно вражески цели с NLAW при различни условия, но и да преподават други воини.

Лекото противотанково оръжие ( MBT LAW ), известно като NLAW , е съвместна британска и шведска противотанкова ракетна система с малък обсег на принципа „стреляш и забравяш“. Проектиран е за употреба от пехотата, MBT LAW се изстрелва от рамото и е за еднократна употреба, като се стреля веднъж преди да бъде изхвърлен.

В момента се използва от военните сили на Обединеното кралство, Финландия, Люксембург и Швеция, наред с други.

Разработката е съвместно предприятие между Обединеното кралство и Швеция, използвайки технология, извлечена от BILL 2 (бойна глава с насочване) и AT4 CS (възможност за бой в ограничено пространство) системи.

Това е система за лесно меко изстрелване, което позволява да се използва от пехота в затворени пространство, каквито са битките в градовете. В тази система ракетата първо се изстрелва от пусковата установка, като се използва запалване с ниска мощност. След като ракетата измине няколко метра в полет, нейната основна ракета се запалва, задвижвайки ракетата от там нататък към целта. Насочването се получава с помощта на предсказуема видимост.

За движеща се цел, стрелецът проследява целта за три секунди, а електрониката насочва ракетата, изчислявайки ъгловата скорост на целта . След изстрелване ракетата лети автономно към целта, като прави необходимите корекции според данните, получени от проследяването.  Не е необходимо стрелецът да взема предвид обхвата до целта. След изстрелване позицията на ракетата в нейната траектория винаги съвпада с целта, независимо от обсега.

Ракетата тежи около 12 килограма, което прави възможно да бъде носена на гръб.

Цената е около 37 хиляди долара.

Предполага се, че Украйна вече разполага с около няколко хиляди такива системи.