Кога проблемите със зрението са сигнал за рак

Най-често зрението намалява и се влошава заради възрастови изменения, прекалено дълго стоене пред компютъра или телевизора. Но понякога причина за това може да са и опасни патологии. С възрастта ние виждаме все по-зле и по-зле, остротата на зрението тихомълком се понижава. Офталмологът ни предписва очила или пък си слагаме лещи…

Това е напълно нормален сценарий. При някои проблемите със зрението започват още в детска възраст: детето е принудено да свикне да носи очила и да седи на първия чин. Много е важно хората над 40 години редовно да се подлагат на профилактични прегледи при очен лекар, дори и нищо да не ги безпокои. Това помага да се запази зрението, напомнят офталмолози. Има случаи обаче, когато започваме да губим зрението си заради опасни патологии.

Един от съществуващите варианти е тумор на главния мозък. Защото образуванието може да притисне зрителния нерв и човек напълно да ослепее само за 2-3 месеца. Ако, разбира се, не се обърне за медицинска помощ. „Проблеми със зрението могат да възникнат, когато заради тумор в главния мозък налягането вътре в черепа предизвиква оток в задната част на окото.

Симптомите могат да се развиват постепенно, в продължение на няколко месеца и дори година, ако туморът расте бавно. Или обратното, много бързо, само за няколко дни или седмица, ако туморът расте с ускорен темп”, цитира британски офталмолози изданието „Експрес”.

Подозрителни признаци:

  • светът около вас се превръща в неясен и мъгляв за много кратки срокове;
  • започвате да виждате раздвоено;
  • забелязвате, че ви е трудно да контролирате движението на очните ябълки;
  • остро реагирате на ярка светлина;
  • забелязвате, че ви  е изчезнало „страничното” зрение;
  • проблемите със зрението се съпровождат с главоболие.

Освен проблеми със зрението, за тумор в главния мозък могат да свидетелстват и внезапно появили се гърчове. Всъщност, такъв симптом се среща много рядко. Също така човек с тумор в мозъка може да получава периодични „потрепвания” на ръцете или краката, могат да се появят проблеми с координацията.

Ако забележите у себе си горепосочените симптоми, не чакайте, а поискайте направление за невролог и офталмолог. Но не се паникьосвайте предварително. 

Често характерните симптоми могат да се отнасят за други, по-малко опасни за живота патологии. Когато ни се случи да виждаме света мъгляв наоколо, това може да се дължи и на умора, както и на недоспиване.

Често зрението се влошава за няколко месеца и дори година, а човек се обръща към специалист чак когато осъзнае, че без очила не може вече да вижда. Редно е да търсите специалист преди още да се наложи носенето на очила, съветват докторите.


За да избегнете ограниченията на „Фейсбук“, моля последвайте ни в „Телеграм“ на https://t.me/InfoDnes