Бойко Борисов: Правителството участва в схеми, далавери и корупция, обслужващи Путин

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи критики към правителството за газа и политиките им, като обвини управляващите, че участват в схеми, далавери и корупция, обслужващи Путин. Това стана на извънреден брифинг на партията, в който участват още Делян Добрев и Теменужка Петкова.

„Частната компания „Мед енерджи“ си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ. И тази фирма ще продължи да търгува с или без „Булгаргаз“. Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията“, отсече Борисов.

Той разкритикува и настоящият министър на енергетиката Александър Николов и го класифицира като „паднал от Луната“, тъй като не говори как да се възстанови производството на шистов газ. Също така попита какво става с Черно море и с всички проучвания, за които страната е платила.

По думи на Делян Добрев, крайният резултат е, че ние пак си купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници.

Виж и това:  НА ЖИВО: Борисов с извънреден брифинг

Изчисленията му показват, че средната цена е 134,90, което е 6% намаление и от 1 май такава е щяла да бъде цената.

„С посредниците средната цената е 182,55 лв. Гръцкият „Булгаргаз“ – „Депа“, продава на българския „Булгаргаз“ руски газ. А за „Мед“ вашите разследвания твърдят, че е с руски корени, обясни бившият енергиен министър. Те изпразниха Чирен и го оставиха на 18%, но с 8-9% от тях те могат да играят по фактури, като продължават да си купуват скъпия газ. Вкарват в микса това, което е на дъното на Чирен, а после потребителят ще плати друга цена“ уточни Добрев.

Той попита защо управляващите са спрели да купуват руски газ, като нито едната, нито другата от двете платформи – частна и държавна не са обявили поръчка: „купува се газ“. Според него това е така, защото ако го направят ще има поръчка, на която ще се явят фирми от цяла Европа.

Според Борисов обикновените хора ще изплащат далаверите от схемата. Според него, новото правителство иска след тях да е „пустош“ и не се знае какво ще се наложи да платят следващите правителства.

„Темата, свързана с доставките на природен газ е въпрос за националната сигурност на страната.“ , коментира и Теменужка Петкова. По думите й, НС и МС определят този въпрос. „Това правителство трябваше да дойде в българския парламент и да запознае народните представители с преговорите, които води с Газпром и да заявят каква е ситуацията. Те без публичност и прозрачност казаха, че спират доставките на руски газ. Те нарушиха закона за енергетиката, поставиха под риск националната сигурност на страната и сключиха такава сделка.“, категорична бе тя.

Борисов допълни за още една сделка „на тъмно“, свързана с Плана за възстановяване и устойчивост. По думите му, това бил секретен документ, който не се видял от обществото и народните представители. „Но разбрахме защо е необходима секретността. Ангажиментът е свързан с това от структурата на българския енергиен холдинг да бъдат извадени две дружества.

Виж и това:  Руски политик разказва за наказателната акция срещу България (ВИДЕО)

„Двете златни кокошки на българите – 100% държавни да отидат в чужди ръце. ние сме ги пазили за да са собственост на държавата“, допълни Борисов. Петкова уточни, че изваждането им означава, че тези две търговски дружества са на масата за продажба. Лидерът на ГЕРБ заяви, че дори се знаело кои са купувачите.

„В момента шарлатанството не зависи от политиката“, коментира Борисов думите на Румен Радев за „политически шарлатани“. Що се отнася до това кой е отговорен за зависимостта на България от руския газ, бившият премиер каза: „Още когато Хан Аспарух и Хан Кубрат, Хан Крум се установяват в тази посока са направили така, че ние да сме геостратегически най-близко до Русия“.

Източник: Dnes.bg