Бившият шеф на КЕВР прогнозира скок на цената на тока

Бившият шеф на КЕВР обяви кога токът ще поскъпне.

„Без съмнение се очаква увеличение на цената на тока, до 1 юли промяна няма да има. В момента по енергоносителите в България не се спазва пазарна логика. Компенсациите не могат да бъдат безкрайни“, заяви в „Говори сега“ по БНТ бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране проф. Иван Иванов.

Той добави, че все още дружеството „Булгаргаз“ не е заявило пред КЕВР искането за цената за природния газ за месец май.

„Цялата процедура относно доставките на природен газ за България през месец май е съпътствана от тежки недостатъци и защитава корпоративни интереси“, коментира Иван Иванов.

Виж още:  САЩ наложиха нови санкции на Русия

По думите му акцизът за електроенергията и природния газ е твърде малък и ако бъде премахнат временно това няма да доведе до сериозен проблем за бюджета, пише novini.bg.

„Течните горива не са стока, която се регулира, както електроенергията и природният газ. Премахването на акциза върху течните горива е задължително да бъде извършено чрез нотификация от Европейската комисия, липсва ли такава нотификация не можем да променим акциза дори със стотинка. Винаги може да се направи обосновано искане, друг е въпросът дали Европейската комисия ще го приеме“, допълни Иван Иванов.

Според него заявеното от председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски, че България може да наложи вето на ембаргото върху руския петрол не би било добър и полезен ход. „Това ще означава спиране на шестия пакет санкции, това не бива да се допусне, аз съм против налагането на вето“, заяви категорично Иван Иванов.

Той поясни, че въпреки спекулациите до момента никоя страна не приема да плаща природния газ в рубли. „Само частните фирми могат да го направят, защото не се подчиняват на тази разпоредба“, каза още Иван Иванов.