Превозвачите излизат на национален протест днес

Превозвачите излизат на национален протест днес, след като срещата им с премиера Кирил Петков завърши без резултат.

Основните им искания са да бъде намален акцизът на горивата, да отпадне биодобавката и да не плащат тол такси за пътищата, които рушат с тежките си превозни средства. Правителството на Бойко Борисов освободи тираджиите и автобусните фирми от плащането на пътни такси за второкласните пътища. Така в момента у нас ситуацията е абсурдна – хората с леки коли плащат за електронни винетки, а камионите – не плащат нито лев, което не им пречи да плашат с протести при всеки опит за по-справедлив подход, пише Offnews.

„Към протеста се присъединяват все повече градове в страната. Напрежението расте бързо заради всички събития от тези дни“, каза пред БНР Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Именно тя бе жената, която – по сценарий или не, спретна скандала с премиера Кирил Петков на срещата в Министерски съвет.

Виж още: „Поход срещу руския фашизъм“ в София с призив да изберем цивилизацията (СНИМКИ)

Според нея управляващите сами ги подтиквали към протести.

„Така, както продължават провокациите от страна на транспортния министър Николай Събев, подозираме, че утре ще има още много хора, които ще се включат в протеста. Между другото ние вече стигаме до извода, че правителството съвсем съзнателно ни провокира да излезем на протест. Те не търсят диалог и не търсят решение на проблемите, те просто ни подтикват към протести“, заяви Милтенова.

В София протестът ще започне в 10 часа на жълтите павета пред Министерския съвет.

Превозвачите от Благоевград ще се съберат в 8.30 часа на 88-ия