Рашков за въоръжения грабеж в София: И да имам информация – няма да я споделя

Вътрешщният министър Бойко Рашков говори по време на изслушването на заседание на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

„В момента се разследва. И да имам информация – няма да я споделя. Извършва се оглед. Има информация относно автомобила, с който са били извършителите. Не е редно да се оповести информация. И на мен ми се иска престъплението да се разкрие на първия час, но за момента е това, съжалявам“, каза той.

Думите му са в отговор на въпрос на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС за въоръжения грабеж в София от днес. На въпрос на ДПС относно недоволството на синдикатите, относно реформите в МВР, министър Рашков заяви, че те са запознати с промените, които предстоят. До момента не са дали свое становище. По думите на Бойко Рашков по-голямата част от служителите на пожарната са доволни. Те са участвали с предложения по реформата, стана ясно от думите му.

Той заяви, че е добре да се сформират доброволни отряди в населените места. Някои от кметовете, обаче не съдействали за това.

Виж и това:

Вътрешният министър упрекна действията на синдикатите в МВР. „Възнагражденията на служителите на МВР трябва да се увеличат. Средствата, които получават са по-високи с 25% от тези на охранителните полицаи и по-ниски от тези на служителите на ДАНС. Имам огромното желание да им удвоя заплатите, но това няма как да стане“, обясни министър Рашков.

„В КИС трябва да се предприемат мерки за увеличения на заплатите, защото рискуваме да останем без кадри. Тези служители се грижат за цялата система на структурите на МВР. Би било добре събраната информация при разследвания да може да се споделя между службите. Целта ни е да може да се разгърне тази дейност в цялата страна. Хубаво е да могат и да се контролират тези служители, защото системата е доста закърняла. Има и сега една дирекция, която се занимава само с гледане на снимки. Уникално способни сме да направим така, че една служба да не функционира. Най-вероятно дейността по връчване на глоби ще я върнем по регионите, за да няма злоупотреби. Има нужда от промяна и това ще стане скоро“, коментира Рашков“.

„Забелязваме, че автомобилният парк на МВР е остарял. Възрастта на автомобилите е не по-малко от 11-12 г., което е много за служебни коли. В момента парка се обновява. Ще се опитаме вместо покупка да ползваме автомобили на лизинг. Установяваме, че поддръжката се извършва от определени автосервизи. Ще се опитаме да елиминираме кърлежите, които злоупотребяват с финансите в системата“, подчерта министър Рашков.

Насочили сме усилията си и към снабдяването с компютри на служителите на МВР, добави той