Бойко Станкушев: Кирил Петков може да се окаже прав. Цените на втечнения газ ще падат заради Китай

Журналистът Бойко Станкушев коментира обявената от премиера Кирил Петков новина, че ще получим цялото количество азерски газ още преди да е довършена гръцката връзка, последвана от сериозни пререкания в парламента.

„В съобщенията на почти всички медии в хедлайна стои думата „скандал“. Аз няма да коментирам скандали. Скандали в парламента е имало и ще има, както и в други парламенти. Добре, че не се стигна до бой. Най-важното за мен е това, което казва премиерът, дали е осъществимо. Аз проверих по чужди сайтове, говорих с енергийни експерти. Контрааргументите на опозицията, че не може, са няколко. Но аз проверих защо може. Място за танкери в Гърция има. Капацитетът на старото трансбалканско трасе е за над 20 милиарда, а на нас ни трябват около 3. Цените долу-горе ще излязат 75-76 евро, което е с 4-5 евро по-ниско от цената на вече спрения от Газпром руски газ“, каза той в предаването „Пресечна точка“ по „Нова телевизия“.

Виж и това:  Кирил Петков: За юни вече имаме договорени два кораба втечнен газ на по-ниски цени

„Цените на втечнения газ падат, тъй като най-големия потребител Китай, започна след локдауна да продава и така подбива цените. Така че ще се появяват нови оферти на освободен газ от най-големия потребител Китай. В Япония поради намаляване на производството, остават количества, които са планирали, предплатили и са складирани някъде, като няма какво да го правят. Има едно смекчаване на тона от Газпром, те се опитват да покажат, че има готовност за предоговаряне на хардлайнерските условия, които сложиха в началото“, заяви още Станкушев.