Проф. Стив Ханке: Борисов скри от българите плана за въвеждане на еврото

„Искам да кажа на българите няколко неща за плана за въвеждане на еврото. Процесът, по който това се случва, е старият подход на правителството на Борисов. Те се опитваха да направят това тайно. За това мисля, че най-доброто нещо, което можем да направим с плана, е да позволим слънцето да го огрее и да не се прави тайно. Това е от една страна. До сега не е имало икономически анализ при преминаването от валутен борд към еврото. Този процес трябва да се има предвид.“ – каза по БТВ икономистът проф. Стив Ханке, въвел у нас системата на валутния борд.

„Анализът на ползите и цената трябва да бъде направен от три институции. БНБ и МФ трябва да си направят анализа. Група български експерти също трябва да съставят доклад. Трябва да има външни експерти, които също да кажат преминаването от системата на валутен борд към еврото. И така, отървете се от тайните. Трябва да има серия от изследвания, напавени за ползите и цената. Да се изследват открито проучванията. Трябва да има обществен дебат. Задължително е да има референдум. Обществеността трябва да гласува на референдум дали да гасува еврото. Нещо е размито като старите тайни на Борисов, които се създаваха посред нощ.

Имате ново правителство и коалицията обсъжда това. Коалицията не иска да работи скришом. Ако действаха както Борисов, всичко щеше да се се е случило. Няма официални проучвания за това. Това е цялата ми идея за изследванията, трябва да има дебат за референдум. Нека хората да решат.

Виж и това:  Рашков за въоръжения грабеж в София: И да имам информация – няма да я…

Защо бихте искали да промените система, която работи добре от 20 години. Инфлацията е под контрол. Дългът е много нисък. Корупцията е много по-ниска. Имахте икономическа стабилност в България. Валутният борд работи много добре. Защо да изоставяте нещо, което работи. Как точно ще се случи преходът. Видяхте какво стана със страните с валутен борд, които приеха еврото.“